JP: Over&Out
shadai | 2009 január 9 | 622 Comments
Ez a JP utolsó bejegyzése (1520. poszt). 2004 decembere óta csináltuk ezt a blogot, most viszont ideje végleg lezárni és továbblépni. Shalom motherfuckers. Okok is vannak, többféle, röviden megosztom ezeket. Continue reading ‘JP: Over&Out’

Kategória: blog
Virtuskutatás
shadai | 2015 december 8 | Closed
Az ELTE Média Tanszék diákjai feldolgozták a “Hollán Ernő utcát”. Egy félévesgooseoutlet.dk szeminárium keretében elemezték a nackó/antinackó esemény kapcsán megjelent írásokat, így a JP-n megjelent szövegeket is szemantikai, sőt szemiotikai elemzéseknek vetették alá. A hallgatók kikérték a véleményemet, amit a kajmánszigeten www.gooseoutlet.dk történt rövid szavazás után most akkor itt nyilvánosság elé teregetek.

Kategória: blog
Tekerj a Tóra
judapest | 2009 július 18 | 26 Comments
Tisztelt judapest.org!

Honlapjukról értesültem a tavalyi Sátoros ünnep fesztiválról, de számomra nem derült ki, hogy idéncanada goose Chilliwack Bomber is megrendezésre kerül-e a fesztivál Monostorapátiban. Szeretném000-545 megkérdezni, hogy Önök tudnak erről. (A cikk alatt megadott honlap (www.satorosunnep.info) többszöri próbálkozásra sem nyílt meg. )

Tájékoztatásukat előre is köszönöm,4A0-M02
L.M.

Vá: Lesz folytatás, sőt, de nem ott, hanem itt:

Klikk!

Disclaimer: az egy canada goose Citadel Parka főre jutó magas lmp-s számért a JP nem vállal felelősséget! ;]

Kategória: b-oldal
Volt egyszer egy kibuc Budapesten
Psymon | 2009 július 1 | 30 Comments
Itt:

 

A cím igaz. Azonban nem a közelmúltról van szó.

Történetünk 1842-ben kezdődik, amikoris a Pesti Izraelita Hitközség kezdeményezésére megalakul canada goose Calgary Jakke mænd a MIKÉFE, a Magyar Izraelita Kézmű-, és Földművelési Egyesület.

Elsődleges célja az érdekvédelem volt, ugyanis a céhek nem vettek fel zsidókat tagjaik közé. A zsidó kézműveseknek így egy ernyőszervezetre volt szüksége, ami képzést is nyújt zsidó fiatalok számára. Kossuth Lajos és Battyhány Lajos támogatásával felvették az Egyesületet azMB7-223 országos iparegyesületek közé, és megindították a szakember képzést. Később, 1862-től a földműveseket és kertészeket is képeztek.

A kibuc valójában a MIKÉFE 1908-ban alapított bentlakásos kertészképző telepe volt a Keresztúri út 130-134-ben. Körülbelül kilencven holdon történt a gazdálkodás: virág- és konyhakertészet, szőlészet, faiskola, üvegházak, szántóföldi mezőgazdaság, tehenészet, méhészet, baromfitenyésztés. Az elsődleges tevékenység a virágtermesztés volt, a telep a huszas években az ország legjelentősebb virágkertészetévé000-447 vált, és a legelegánsabb fővárosi virágboltoknak lett a beszállítója. Imaterem is volt itt, ahol péntek este és nagyünnepekkor tartottak imát. Continue reading ‘Volt egyszer egy kibuc Budapesten’

Kategória: b-oldal
Breaking: Vona Gábor zsidó
tet | 2009 június 25 | 502 Comments
Legalábbis Csurka szerint: “Baló Györgyné Morvai Krisztina, aki először észrevette a palesztin asszonyok kiszolgáltatottságáthttp://www.gooseoutlet.dk és szót emelt értük az ENSZ-ben, most észrevette a borsodi magyar falvak cigányoknak való kiszolgáltatottságát és feltette az életét000-301 Vona Gábor szefárd zsidóval együtt a magyarság cigánybűnözés alóli felszabadítására. Ez operettlibrettónak is rossz.”

Nem tudom, a karikás szemeivel én mindig inkább askenázinak tippeltem.

Matrjoska elmélet: az szdsz-t mindenki920-502 zsidózza, az mszp-t a jobboldal, a fideszt canada goose Banff Parka a jobbikosok zsideszezik, a valódi széljobb meg most bezsidózott a jobbikra.

Egyébként Csurka zsidó.

(via kajmánsziget)

Kategória: b-oldal
Megszakítjuk (nem)adásunkat
Charlie | 2009 június 24 | 36 Comments

Megszakítjuk adásunkat. Irán legfelsőbb, teokratikus irányító szervezete, az Örök Tanácsa nem csak a választási folyamat felülvizsgálatát rendeltecanada goose Canada Goose mænd el a múlt hét végén, hanem saját bizalmasának, Ahmadinezsád “elnök”-nek a nemzetbiztonsági átvilágítását is. Ekkor derült ki, hogy A. a Moszad szolgálatában áll. A. ugyanis már az Iszlám Forradalom előtt betért a Chabad akkori iráni főhadiszállásán. A Moszad vezetője, Meir Dagan, akit épp iráni kapcsolatai miatt erősítettek meg a minap újabb egy évre a tisztségében, izraeli vadászgépekkel Jeruzsálembe menekítette Ahmadinezsádot (nevezzük most már nevén: Ávigdor ben Ávráhám-ot), aki a Minchá elmondása után nemzetközi sajtótájékoztatót tartott (képünk is ekkor készült). Dagan is nyilatkozott a médiának, őszintén sajnálva az iráni eseményeket, melyek egész évtizedek fáradozásait látszanak meghiúsítani. “Egy sor ügynökünk, így pl. az Őrök Tanácsának három tagja is a lebukás közvetlen közelébe került. Ahmi, akarom mondani Avigdor barátunk esetében még az volt a szerencsénk, hogy Teheránban volt, s onnét gyors, rajtaütés000-561 szerűen, perzsául kitűnően beszélő pilótáink és ügynökeink kihozták. Köszönjük, fiúk!” A Magyar Nemzet újságírója, Balogh Benedek Tódor ekkor azzal a kérdéssel fordult090-602 Daganhoz, hogy a Jobbik európai képviselői közt van-e a Moszadnak Ahmadinezsádhoz fogható ügynöke, de Dagan “munkatársnőnk” biztonságára hivatkozva a közvetlen válaszadástól elzárkózott. Baló György ezzel kapcsolatban fontosnak tartotta közölni a Kajmán szigeteken ezzel összefüggésben a napokban napvilágot látott, szociológusi kérdésre utalva, hogy emberi jogi és erkölcsi megfontolásokon túl többekcanada goose Chateau Parka között “ezért” sem verte a feleségét.

(via Kajmánsziget)

Kategória: b-oldal
A cionizmus lazaca
Orosz Péter | 2009 január 5 | 20 Comments
Ma délután érkezett a levél Why Canada Goose Never Listed For Sale Deborah Fishman managing editortól, hogy nyomdába került a PresenTense magazin aktuális száma. Ez egy New York-i központú közösségi lap, manifesztója itt olvasható, szerepelnek benne a „kreatív cionizmus” és a „civilizációs keretrendszer” kifejezések, egyébként zsidó dolgokról szól.

A laphoz én egy étel elkészítéséről szóló fotósorozattal szoktam hozzájárulni, ami most, lévén a hetedik szám a kajáról szól, különösen aktuális volt. Aki esetleg már erőltetett menetben végigfőzte Fűszeres Eszter szakácskönyvét generic viagra price a vakáció alatt, és átkozottul nem akar többé gefilte fisht csinálni, annak íme aktuális saugeenexpo.ca kontribúcióm, ez a marokkói lazac fantázianévre hallgató szefárd recept:

Marokkói lazac a PresenTense magazin hetedik számában

Az újság 49. oldalán látható, illetve kattra nagyobb lesz.

A ételt a második Judapest brancsra csodálatos Ferrari-salátát komponáló Polgár Natália főzte, az eredeti recept fűszernövény-mennyiségét kreatívan újraporciózva, én meg fényképeztem, írtam és tördeltem. Akit érdekel az újság, itt előfizethet rá.

A lazac finom volt, bár hajnali egy körül láttunk neki egy vendégkonyha hullafáradt házigazdájával, és mindnyájan készen voltunk (mint a mateklecke).

Kategória: gasztro
Gáza
judapest | 2009 január 4 | Closed
A kommentek alapján többetek szeretné kifejteni álláspontját Izrael gázai hadműveletével kapcsolatban. A JP-n erről nincs poszt, mert azon túl, hogy nem zsánerünk a téma, láthatóan senki sem érzett magában késztetést arra, hogy írjon róla. Megtették viszont blogbarátaink. Ajánljuk őket! A jó posztok mögött lehet mindenféle kommenteket olvasni és írni is. (Zsidó vagy magyar volt-e Jézus, mennyi áldozata volt a Holokausztnak, honnan lopták a zsidók az Ószövetséget, 300 ezren vannak-e a budapesti zsidók és miért nem költöznek Izraelbe, ha annyira szeretik, stb.)

Jó szórakozást!

 

Kategória: politika
Borzasztó életforma… lett volna, ha nem röhögtünk volna annyit.
suematra | 2008 december 29 | 68 Comments

Ott tartottunk, hogy nagymama canada goose kensington parka sale
felnőtt. “Telt múlt az idő. Lassan kezdett elegem lenni Anyukából. Férjhez akartam menni. Kereskedelmi iskolába jártam, utána volt három év gyakorlat, az alatt nem kaptam fizetést – drogista gyakornok voltam. Aztán segéd lettem az Ács drogériában a Váci úton egy évig. Az Ács felesége nagyon utált engem, féltékeny volt, pedig ez az Ács egy elég öreg ember volt, és igazán a feleségének semmi oka nem volt erre. Egyszer Puk kölnit csempészett a ridikülömbe, mintha loptam volna. Na akkor elegem Canada Goose Cyber Monday Sales
lett, otthagytam. Akkoriban már nem nagyon lehetett zsidónak elhelyezkedni. Anyuka üzlete akkor még megvolt, ott dolgoztam. Utáltam. Drogéria után krumplit mérni… Continue reading ‘Borzasztó életforma… lett volna, ha nem röhögtünk volna annyit.’

Kategória: blog
Metál vs. Karácsony
Tallián Miklós | 2008 december 25 | 24 Comments
Végy egy zsidó és katolikus szülőktól származó, egyébként meglehetősen khm, karakteres arcú metálzenészt, aki egyébiránt példás családapa, de esténként brutálisan kifestve, vicces parókában szokott metált hörögni, ez a munkája:

 

Majd eresszük össze mindezt azzal a karácsonyi dallal, amire az előző szám meglehetősen hasonlít (nem véletlenül):

 

Remélem, mindenkinek boldogan telik a Hanuka éspervagy a Karácsony, akit meg egyik sem érint, az örüljön a hosszú hétvégének, lazítson, és ne fejtse ki, hogy másnak mit kellene és mit nem kellene megünnepelni.

Kategória: blog
Közhírré téteteik (kisbíró dobol)
judapest | 2008 december 24 | 15 Comments
Közhirré tétetik (kisbíró dobol)

(kisbíró, 60-as évek filmhiradó saugeenexpo narrátor-hangon konferál)

“A világ legnagyobb élő zsidó karácsonyfáját kísérlik meg felállítani (szakszóval: erektálni)lánglelkű fiatalok, a hatodik kerületi Sirály Közösségi Szórakoztató Központban, az eseményen a hírek szerint nem képviselteti magát senki olyan, akiket ilyenkor szokás ideírni, hogy képviselteti magát. Nem lesznek gój motorosok, rabbik, újságírók, televíziók, köztársosági elnök, a Miniszterelnök feleségébe csimpaszkodva, az ellenzék azon vezetői, akik azt gondolják, hogy azért muszáj ilyen rendezvényekre is járni, nehogy még azt gondolják, hogy… és remélhetőleg emiatt az index és a blikk sem, akik csak arra hajtanak, kiket vágnak éppen pofán. De Ti gyertek, ha gondoljátok.”
(nép közül néhányan: blaszfémia, piha, canada-goose-outlet-online sale okostojás, pfuj)

Szóval:
Akik nem otthon Karácsonyoznak, azok 24-én a Sirályba jönnek Zu sammen-re
(“Kárpát Kánaán, Pannon Babilon, Lerogy a gyepre mint a Puskás stadion”)-

Majd 25-én nagy boldogan rohannak a Gödörbe, mert jól tudják, hogy ott lesz a Chalaban és Ágoston Béláék mellett a palesztizraeli Boogie Balagan, akik először lépnek székesfővárosunk nemzeti gödrének színpadára –(műsorukban lesz: sanzon, rai, hora, psychobilly,szirtaki,etc).
Itt hallgathatod.
(Id el Adha, Hanuka, Karácsony közösen egyben. Még ilyen se volt.)

Kategória: siraly
Best of hanukai videók 5759
shadai | 2008 december 19 | 25 Comments
Kezdetben vala a “Békes, Boldog”, esetleg az “Áldott, Békes” karácsonyi üdvözlőlap, majd később SMS, majd még később videóüzenet. Aztán 2004-ben, azaz 5765-ben elindult a JP és azóta minden évben ilyentájt megkaphatjuk a magunk hanukai pixeljeit is. Ahogy az elmúlt öt hanukán (öregszünk), a JP idén is bemutatja Kislev legújabb és legjobb ünnepi videóit:

5. Light em Up (Hanukkah Worldwide)

Az elmúlt években megszokhattuk azt is, hogy van legalább egy hanukai videó, amelyben konvergál az afro-amerikai hiphop kultúra a zsidó tematikával. 5769-re ezt kaptuk ki, light em up:

4. Pass the Candle Song (Michelle Citrin)

Mi is részt vehettünk volna a videóban, de sikerült ellúzerkednünk, na ezért csak az negyedik William Citrin és William Levin legújabb közös produkciója.

3. Rinat Guttman: Ner Doleck (A Candle is Lit)

Minél jobban tud valaki héberül, annál inkább hallatszik: Rinat egy nyelvi zseni. A szám arról szó, hogy ameddig “ég egy gyertya”, addig meg lehet oldani minden problémát. (Via Jewlicious)

2. Sameach Presents: Lipa – Oy Chanukah!

Valójában 2005-ös (és tavaly került fel a YouTube-ra), de ez egy kortalan, örök darab. Hászid funkyzeit! Minden másodperce igaz arany (kösz Cousteau!):

1. Light the Fuckin’ Candles (Eva Moon&The Lunatics)

Frusztrálja a kulturális hibridizáció? Nem tudja eldönteni, hogy az asszimiláció vagy a disszimiláció útját járja? Legszívesebben mifajtánkra és tifajtákra osztaná a világot, de mégis állandóan összekeveri a ragokat? Menóra formájú sütemények lógnak a karácsonyfájáról? Esetleg azt sejti, hogy a kilincsorrúak azért cincognak a köztereken decemberben, hogy győzelmi tort üljenek a legyőzöttek felett? Tekerjük fel együtt maximumra a hangot és engedjük ki frusztrációinkat Eva Moon-al! Light the fuckin’ candles!

A sok vigasság közepette pedig nem elfelejteni a strip dreidel (a kóser üvegezés) szabályait sem!

Kategória: video
Paidea ösztöndíjak

A Paideia, az Európai Zsidó Tanulmányok Intézete Svédországban pályázatot hirdet a 2009-2010-es tanévre, zsidó tanulmányok terén elérhető ösztöndíjakra.

A Paideia az európai zsidó kultúra újjászületése mellett elkötelezett felsőfokú zsidó tanintézet. Zsidó tanulmányainak középpontjában a hagyományos szövegek megismerése áll.

Az egyéves ösztöndíj egyedülálló lehetőséget kínál az alábbi területeken:

A hagyományos zsidó szövegek és kultúra tanulmányozása a gyönyörű Stockholm városában;
Héber ulpán és izraeli tanulmányút;
Világszínvonalú szakirányú kutatás;
Kapcsolatépítési lehetőség egy nemzetközi és pluralista európai környezetben;
Szövegtanulás a hagyományos Hevruta (párban tanulás) módszerével.

A jelentkezőktől a következőket várják:

Elkötelezettség az európai zsidó kultúra újjászületése iránt;
Intellektuális érdeklődés, nyitottság és dokumentálható egyetemi gyakorlat;
Jó kapcsolatteremtő és vezetői képesség.

A zsidó szövegek tanulmányozása terén előzetes gyakorlat nem szükséges.

További információk: [email protected] (e-mail), illetve www.paideia-eu.org (honlap).

Jelentkezési határidő: 2009. január 15.

Kategória: blog
Elindult a Szombat blog

Panyi Szabolcs (Konzervatórium) jegyzi a Szombat Magazin új blogját, a tartalom így garantáltan nívós, bár az arculat egyelőre sajnos nem fiatalodott Szabihoz: maradt a poros, fapados Szombat-kék. Persze az is igaz, hogy a Google Reader és az Opera Mini korában a webdesign, sőt maga a “blog” egyre kevésbé fontos.

Szombat blog kedvenceim: Jacket Canada Goose Jacket Cyber Monday Sales

– okos-vicces reflektálás az extracsíkos radszélsőjobb szétesésére (igen, a hír igaz: a kurucinfó kakiszexszel vádolja a bombagyárat, mi kérünk elnézést)
– a Magyar Zsidó Kongresszus képekben (Muppet Show-ba oltott Szondi-teszt figurákkal)

Cimkék: rajta tartjuk a szemünket, Canada Goose Cyber Monday blogbarát

Kategória: rajta tartjuk szemünket
WAMP

A WAMP két évvel ezelőtt azért jött létre, hogy a mindennapokban használható művészet jegyében az alkotó és a közönség minél közelebb kerüljön egymáshoz, ugyanakkor fórumot teremtsen az elérhető árú, egyedi, aktuális és színvonalas iparművészeti, design és egyéb különleges és szép tárgyaknak. A havonta (decemberben pedig két alkalommal is) rendezett WAMP design piac mára az egyik legfontosabb kulturális és design fórummá nőtte ki magát. Nyáron az Erzsébet tér (volt buszpályaudvar), télen pedig a Gödör Klub ad otthont az eseménynek.

A piacon ötvösök, grafikusok, textilesek, keramikusok, üvegművészek, recycling művészek, játékkészítők mellett több neves galéria, itthon és külföldön is díjazott valamint nemzetközileg elismert magyar tervezők és termékeik képviseltetik magukat. Olyan hangulat ez, amely eleinte újdonság volt Budapesten, később, miután bekerült a köztudatba, egy havonta várt eseménnyé nőtte ki magát.

Decemberben két WAMP is lesz: december 14-én és 21-én, a.k.a. “ezüst” és “arany” vasárnapok. Reggel 10 órától délután 18-ig tart nyitva a vásár.

Ott lesz vadjutka, ott lesz a JP, és ott lesz Fűszeres Eszter könyve is. Végre tehát egy helyen lehet megvásárolni a könyv-albumot (20% kedvezménnyel, 4800 forintért) és felhasználni a 15% kedvezményt nyújtó vadjutka ékszeres-kupont. Az ott vásárolók is részt vhetnek a januári iPod sorsoláson (3db iPod Nano-t sorsolunk majd ki).

Egyszóval: gyertek. Decemberben ez lesz a lehető legideálisabb alkalom az ajándékok beszerzésére.

 

Amennyiben internetes felületen keresné a szerencséjét, de nem tudja, hol találhatja meg a legnagyobb nyereményeket, az Online Kaszinó Játékok segít! Portálunk eligazít minden nagy zsugást és reményteli spílert, hogy ne csak sansz legyen a jó választás. Az online kaszinók, mint például a 21.com bemutatásával segítünk mindenkinek megtalálni a legnagyobb bónuszokat és legszórakoztatóbb játékokat. Mind az élvezetre játszók és profitra menők meglelik a számukra tökéletes platformot. A bonyolult és izgalmas kártyajátékok mellett a legalapabb online kaparós sorsjegyekkel is hatalmasakat kaszálhat, és megmutatjuk, mely kaszinókban teheti meg mindezt. Természetesen a nyerőgépesek se maradnak ki a mókából, eligazítjuk, mely kaszinókban játszhatja pl. a klasszikus Book of the Dead slotot online. Döntse el, hogy hogy szeretné a nyereményeit kiváltani, és megmutatjuk, mely platformokon tud kedvenc fizetőeszközével élni. A Skrill és Neteller mellet PayPalos fizetés lehetőségeit is ön elé tárjuk. Elvégezzük a munka zömét, önnek már csak hátra kell dőlnie és élvezni a játékot.

Volt egyszer egy kibuc Budapesten Itt: A cím igaz. Azonban nem a közelmúltról van szó. Történetünk 1842-ben kezdődik, amikoris a Pesti Izraelita Hitközség kezdeményezésére megalakul a MIKÉFE, a Magyar Izraelita Kézmű-, és Földművelési Egyesület. Elsődleges célja az érdekvédelem volt, ugyanis a céhek nem vettek fel zsidókat tagjaik közé. ...
Mit ettünk? Itt vannak a vasárnapi brunch-ra készült ételek fotói. Sajnos több ételről nem sikerült fotót készítenem, amiért mindenkitől elnézést kérek, és ha más lefotózta volna, akkor nagyon szívesen pótolnám. Ilyen pl. a dinnyemagos-mákos kenyér, és a csokis cookie is. Kérek mindenkit, hogy aki a sajátjára ismer, az küldje el ...
Breaking: Vona Gábor zsidó Legalábbis Csurka szerint: “Baló Györgyné  Morvai Krisztina, aki először észrevette a palesztin asszonyok kiszolgáltatottságáthttp://www.gooseoutlet.dk és szót emelt értük az ENSZ-ben, most észrevette a borsodi magyar falvak cigányoknak való kiszolgáltatottságát és feltette az életét000-301 Vona Gábor szefárd zsidóval együtt a magyarság cigánybűnözés alóli felszabadítására. Ez operettlibrettónak is rossz.” ...
Konrád György: a JP-interjú Konrád György. Kocsis Csaba portréja. Miért nem írta alá az új chartát? És miért szerepelt mégis a rendezvényén? Nácik-e a gárdisták? Van-e ballib felelősség a rasszista közbeszéd eszkalálódásában? Antiszemita-e Orbán Viktor? Félnünk kell-e a Bácsfi Dianáktól? Lehet-e magyar zsidó jobboldali? Auschwitzot jelentenek-e a Nagy-Magyarország ...
Kreatív+zsidózás A JP szemantikai harca újabb dupla, sõt triplafordulatokat vett: Tamuz hónap mottója a “kreatív zsidózás“, erre varjon gombot! �?j fejlécek is készültek: Készítsen ün is kreatívan zsidózó judapest fejlécet! PQ olvasónk már meg is tette: 10 Responses to “Kreatív+zsidózás” ivcsek 2007 június 30 at 9:06 off: Szia! Ivcsek vagyok a “szomszéd ...
Üveges szemmel bámulom a szíenent… Szegény Dolfi. Ha ő ezt tudta volna, akkor nem a V2 be invesztál, meg az U-boatokba. Nem Werhner von Braunba hanem csak Leni Riefenstahlba. Meg a filmhiradóba.   Üveges szemmel bambulok magam elé… Nézem a SZÍENENt. Más stáb nemigen jutott be Gazaba, az Alja Dzsazirát pedig ...
A Fal Izraelben Az izraeliek “elválasztó kerítésnek” (gader ha’hafrada), de fõleg “biztonsági kerítésnek” nevezik. A palesztinok “Apartheid Fal”-nak hívják. A BBC “akadálynak” (barrier) nevezi leggyakrabban ezt az objektumot. Festett már rá Rogers “The Wall” Waters, fotózótt rá JR és Marco és sprézett rá Banksy is. Az “objektum” helyenként kõbõl épített fal, de ...
Hogyan ünneplik a zsidók a karácsonyt? Ha valaki azt várja, hogy leírom, hogy sehogy, az téved. Négyféle képpen, sõt, ennek a négynek a mindenféle variációja is lehetséges   1., Sehogy Csak Hanukát tartanak. Az igazán vallásosak, ortodoxok sehogy nem ünneplik ezt a keresztény ünnepet. Kitartóan ellenállnak, nekik ez ...
Miért kell (lehet) FÉLNI a zsidóktól? 🙂 Bevezetésként kezdjük az általános, kommersz dolgokkal, ezek nem igazán az én félelmeim, csak úgy összeszedtem õket a nagyvilágból. (A legtöbb parát szerintem ismeritek.) 1.A zsidóknak HATALMUK van. gazdasági, politikai és kulturális 1.1 Gazdasági: A zsidók tulajdonában vannak a legnagyobb cégek, mert voltak annyira ...
Melegek, zsidók és a társadalmi távolság skála Előzmény-poszt: meleg téma Pár hete Shadai felkért, hogy mint zs-legenda és tabu-felelős, írjak a zsidóság és a homoszexualitás viszonyáról a rövid időre megtiltott, aztán engedélyezett meleg felfonulás kapcsán. Hát őszinén szólva sokat nem tudok a kérdésről, mert 1) eleve nem nagyon izgat a ...
Szuper Ramones fotóalbum 15 dollárért Mindnyájunk kedvenc rákkenrolldzsúját, a zsiráf – illetve így vízben inkább tintahal – Joey Ramone-t ábrázolja ez a néhány vidám kép: San Franciscóban készítette őket 1976 augusztus 19-én Jenny Lens, aki a következő négy évben végigfotózta az amerikai punkszcénát, és most elkezdett PDF-könyveket készíteni archívumából. ...
A zsidó genetikáról A zsidó genetikáról Kénytelen leszünk ismét népnevelni, de igyekszünk rövid, áttekinthető és szórakoztató formában tenni mindezt. Az a helyzet, hogy mind az antiszemita, mind a filoszemita, mind az objektivitásra törő, zsidó identitással foglalkozó cikkekben, diskurzusokban visszetérő elem a zsidóság különleges helyzetének magyarázata kapcsán a genetika emlegetése. Akár ...
Izrael felvásárolja Magyarországot? Izrael felvásárolja Magyarországot? 1. Kicsoda Simon Peresz? Simon Peresz Izrael 84 éves (kilencedik) köztársasági elnöke, háromszoros ex-miniszterelnöke, az arab-zsidó békefolyamat egyik fõmérnöke, Nobel-békedíjas politikus, a régió gazadasági együttmûködéseit elõmozdító Peres Center alapító-igazgatója. (ld. még a JP bejegyzését Simon Pereszrõl) 2. Mit mondott Simon Peresz? Peresz a helyi ...
Matzo brei remix A matzo brei nem más, mint tojással kevert macesz. �?gy is hívják, hogy zsidó bundáskenyér, aminek az angol nevébõl (Jewish French toast) a “French” sajnos nem jön át magyarra, pedig milyen kiváló öngyilkos-mez lenne vasárnap délutáni fasiszta gyûlésekre. De mielõtt a halmozott idegenszívûségig jutnánk, keressünk a hûtõben két ...
Shadowrider Még sosem írtam nekrológot. Most írok. Mert Shadowrider már nem él.   A legrégebbi barátom volt: elõször 1982-ben találkoztunk a Mókus utcai ének-zenei általános iskola elsõ osztályában. Ások voltunk. Egyike volt a három srácnak, aki szimpatikus volt nekem az osztályból (amúgy inkább lányokkal barátkoztam). 9-10 évesek lehettünk, ...
A magyar zsidóság és a jobboldal A Judapest flódni-projektje kapcsán került elõ a magyarországi zsidóság pluralitásának kérdése. Montefiore foglalkozik a közösségi pluralitás különböző lehetséges kimeneteivel, én nem erről szeretnék írni, sokkal inkább arról, hogy egy politikailag plurális zsidóság miket tehet a magyar politikai közösség állapotának javulásáért. Magyarországon a közgondolkodás azt tartja, a ...
Akar valaki kósert enni Sólyom Lászlóval holnap? Sólyom László az Alkotmánybíróságra küldte véleményezésre a “gyûlöletbeszéd” törvényt. A MAZSIHISZ vezetõsége ezért lemondta a Sándor Palotában minden évben megrendezett protokollvacsorát, amelyen általában “kellemes jó érzéssel vesznek részt”, de most “kialakult helyzet” van. Egyrészt-másrészt: “Természetesen elfogadjuk üntõl, mint az Alkotmánybíróság volt elnökétõl, a kiváló jogtudóstól, hogy ...
Megszakítjuk adásunkat… (flódni) (Elõzmények itt) Shadai vett kóser flódnit. A csomagolásra tett Judapestes matricát. Mellékelte hozzá közösségünk levelét és most éppen útban van a Köztársaság elnökéhez. Hamarosan folytatjuk… Shadai: megjöttem, sikerült! A lépések, sorrendben: 1. Hajnali egy körül küldtem egy email-t a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) címére; a ...
(Zsidó) Filmek Karácsonyra Már megint a zsidók jártak jól! Sóhajthatnak vagy szisszenhetnek fel sokan az általános végkimerültség határán az odaégetett pulykák, a gyantás talpú fenyõfák (befaragás!), az anyóspánik, a zárlatos kínai égõsorok, a bájvigyortól zsibbadó arcizmok és a 40 százalékos THM áruhitelelek fojtogató gyûrûjében. A zsidók, akik ismét jól jártak, viszont épp ...
Ablonczy Balázs – Novák Attila: Tizenkét állítás a Soáról 1. A holokauszt zsidó, egyetemes és magyar tragédia. 2. A holokauszt megtörténtét tagadni és az áldozatok tudományosan megállapított számát politikai vagy ideológiai okokból kisebbíteni morálisan és történelmileg elfogadhatatlan. 3. A holokauszt áldozatai ártatlanok voltak 4. A holokauszt annyiban zsidó ...
Alt.trendeli Három hét múlva itt van Hanuka, ismét lehet pörgettyûvel játszani – Fûszeres ismerteti is az alap játékszabályokat a hremzlis posztban. A pörgettyû-játékkal viszont van egy baj szerintem: kicsit nagyon unalmas tud lenni 6 éves kor felett. A megoldás pedig milyen kézenfekvõ: találjunk ki alternatív trendeli szabályokat! Az egyik “klasszikus” az ...
Radikális és szolidáris “Nemhivatalos Hanuka Feszivál” helyszíne lesz a Sirály december 4. és 12. között. Az idei hanuka fesztivál központi témája a zsidó radikalizmus. Van-e ilyen egyáltalán, ha pedig valahogy igen, akkor kizárólag elmebeteg vallásosok/zenészek/államalapítók agyszüleménye, vagy többé kevésbé fenntartható koncepciók/formációk/államok faraghatók belõlük? Akik kérdezgetve és hallgatva lesznek: Kornis ...
A gatya bõ, a barack fütyül Pont másfél évtizede hangzott el Landeszmann Györgytõl, Budapest egyik vezetõ fõrabbijától: “Ha felsorolnánk azoknak a zsidóknak az értékeit a magyar kultúrában, amit ha kivonnánk Magyarországról, akkor nem maradna más, csak a bõgatya és a fütyülõs barack.” Az interjú a Heti Magyarország 1993. ...
English Dear Visitor, Judapest.org is a wholly home grown and grass roots *online and offline community* aiming to uncover the Stimulating, the Relevant and The Cool in the Hungarian Jewish Experience. Since 5765. Would like to find out more? Get in touch with us at [email protected]. We will be sending out ...
A „cionista terror” valódi kronológiája Akár le is szokhatnék róla, de időnként mégis rápillantok a “Bombagyárra”. Bár az oldal valahol egy kistarcsai kocsma és egy BKV-ellenőr klubház színvonala között mozog újabban, de ez van, a mi antiszemitáink kicsit talán savanyúbbak, kicsit talán sárgábbak, de legalább a mieink. Ők ...
JP: Over&Out Ez a JP utolsó bejegyzése (1520. poszt). 2004 decembere óta csináltuk ezt a blogot, most viszont ideje végleg lezárni és továbblépni. Shalom motherfuckers. Okok is vannak, többféle, röviden megosztom ezeket. Személyes A JP nem one-man-show blogként indult (már a legelején, azaz 2004-2005-ben szerzőtárs lett Shadowrider, majd Orosz Péter, Prezzey és ...
Hoztam nektek valamit! Szülinapi nyereményjátékot hirdetek, és ennek semmi köze a böjtöléshez. Na jó, annyi könnyítés van, hogy nem  tejszínhabos csokoládétorta a nyeremény, hanem – néhányotok számára nem túl meglepően, egyenesen a bolt polcáról leszedve – a fent látható rogyasztott üvegből készült medál piros bőrön. Na, de ne szaporítsam sokat a ...
Mentatea A Közel-Kelet kedvelt itala a (marokkói származású) mentatea. Szociális események fontos kelléke, mindennapi ital, kulturális identitás-képző, welcome drink a Humusz bár ban, és így tovább. Számtalan változatban lehet készíteni, ahány ház, annyi szokás, de a fő elemek nagyjából mindenütt ugyanazok: erős zöld tea, friss mentalevél, ipari mennyiségű cukor ...
Pogrom A gárdista férfiak fekete maszkot viseltek, nem látszódott az arcuk. Tucatnyian lehettek, és körülvették a családi házat. A házban körülbelül 15-20 ember lehetett, gyerekek és nők is, a maszkos férfiak pedig azért érkeztek, hogy meglincseljék őket. Először felgyújtották a száradó ruhákat az udvarban, utána nekiláttak felégetni az ...
Minden, amit a zsidókról tudni akartál, de sosem merted megkérdezni Íme Bede Márton és Magyari Péter ajándéka a világnak, az Ablak-Zsidó. Többé nem kell orrot pengetni és pénzszámolást mímelni, ha a zsidókról van szó! Nobel-díjak, sólet, fityma, Izrael, Lovas István, összeesküvés, the works. A magyar médiában mindenki zsidó. Vannak ...
“A nem zsidó zsidó” – 190 éve született Karl Marx Karl Marx volt az egyik első modern antiszemita. Ma a Kuruczinfó, a Bombagyár és a többi korszerűen antiszemita szájt (irónia) is mind Marx köpönyegéből bújt elő. Igen, kedves antiszemiták: a modern antiszemitizmust is “mi” találtuk ki. Mi kérünk ...
Trianon Miért ekkora para Trianon? Miért a félelmi logika igazgatja ebben a kérdésben is a legtöbb embert? Miért monopolizálta a szélsőjobboldal a Nagy-Magyarországról folyó társadalmi diskurzust? Kínzó kérdések-JP válaszkísérletek. Figyelem! Erősen szubjektív trianonozás következik! Az illusztráció nem provokáció. Ma sok olyan ember él Magyarországon – köztük sok magyar ...
Virtuskutatás Az ELTE Média Tanszék diákjai feldolgozták a “Hollán Ernő utcát”. Egy féléves gooseoutlet.dk szeminárium keretében elemezték a nackó/antinackó esemény kapcsán megjelent írásokat, így a JP-n megjelent szövegeket is szemantikai, sőt szemiotikai elemzéseknek vetették alá. A hallgatók kikérték a véleményemet, amit a kajmánszigeten www.gooseoutlet.dk történt rövid szavazás után most akkor itt nyilvánosság ...
FAQ
Ez mi ez? Zsidó popkulturális blog vagyunk. 2004 óta. Judapest? WTF? A judapest szó Karl Lueger-tõl ered, Bécs századfordulós polgármesterétõl: Karl ezt a kifejezést antiszemita (és mellesleg “antimagyar”) éllel használta. A korabeli hazai élclapok hamar átvették ezt a toposzt és gyakorlatilag máig az antiszemita közbeszéd egyik kifejezése maradt ...
Asszimilációkiller zsidó szuperhős “Shabat Shalom motherfuckers!” Arról van szó, hogy az újabb (X, X+1, π, stb.) generációk zsidó tagjainak kezd elegünk lenni azokból a toposzokból, melyek Hollywood és más nagyszerű intézmények jóvoltából a „kóser” zsidót stetl-romantikába áztatott, chaszidizmussal leöntött mázzal tálalják, ahol a nőábrázolás kimerül a „Jiddise Mamme” ...