Breaking: Vona Gábor zsidó

Legalábbis Csurka szerint: “Baló Györgyné  Morvai Krisztina, aki először észrevette a palesztin asszonyok kiszolgáltatottságáthttp://www.gooseoutlet.dk és szót emelt értük az ENSZ-ben, most észrevette a borsodi magyar falvak cigányoknak való kiszolgáltatottságát és feltette az életét000-301 Vona Gábor szefárd zsidóval együtt a magyarság cigánybűnözés alóli felszabadítására. Ez operettlibrettónak is rossz.”

Nem tudom, a karikás szemeivel én mindig inkább askenázinak tippeltem.

Matrjoska elmélet: az szdsz-t mindenki920-502 zsidózza, az mszp-t a jobboldal, a fideszt canada goose Banff Parka a jobbikosok zsideszezik, a valódi széljobb meg most bezsidózott a jobbikra.

Egyébként Csurka zsidó.

(via kajmánsziget)


Responses to “Breaking: Vona Gábor zsidó”

 • marky

  2009 augusztus 18 at 17:46

  “Ha egy sorozatgyilkosságban az összes áldozat nő, mindegyiket meztelenül találják meg, s haláluk előtt mindegyiket megerőszakolták, állíthatjuk-e, hogy a sorozatgyilkos szexuális bűnelkövető is? Válasz: igen.”

  A sajtóban pár hete 9 vagy 10 esetet soroltak fel a cigányok elleni támadások sorában. Ebből két esetben, a tarnabodinál(amitannak ellenére romák elleni támadásként hoztak több helyen, hogy fehérek voltak az áldozatok) és a pécsinél elkapták a feltételezettelkövetőket. Egyetlen összefüggés volt köztük: mindkét esetnél cigányok voltak az elkövetők. Nagycsécsnél is erős a gyanú az uzsorás háttérről.

  Egyébként továbbra sincs bizonyíték arra, hogy sorozatgyilkosságról lenne szó.

  Pár éve elég sokat lehetett hallani, hogy fiatalok/gyerekek (most ne menjünk bele, hogy milyen gyerekek) vonatokat dobáltak meg. Az ország különböző pontjain. Annak ellenére, hogy a célpontok mindig vonatok voltak, nem volt kapcsolat az elkövetők közt…

  Az utolsó bekezdéseddel hajlamos vagyok egyetérteni, azonban nem mindenki egyformán beteg, és az is fontos, hogy ne védjük már azokat, akik fertőzik a társadalmat..

 • Charlie

  2009 augusztus 18 at 23:12

  Egyébként továbbra sincs bizonyíték arra, hogy sorozatgyilkosságról lenne szó.

  Persze, hogy nincs bizonyíték, hiszen sorozatgyilkosság esetén az egyetlen bizonyíték maga az elkövető, ha rá lehet bizonyítani az összes gyilkosságot, vagy gyilkosságok legalább egy részét.

  Pár éve elég sokat lehetett hallani, hogy fiatalok/gyerekek (most ne menjünk bele, hogy milyen gyerekek) vonatokat dobáltak meg. Az ország különböző pontjain. Annak ellenére, hogy a célpontok mindig vonatok voltak, nem volt kapcsolat az elkövetők közt…

  Ugye, viccelsz? A sorozatgyilkosságnak megvannak az ismérvei: Az áldozatok és a helyszín kiválasztása, az elkövetés módja stb. Szakértők szerint ezek itt adottak. Az általad citált vonatrongálós eseteket egy szakértő sem kapcsolta össze “gyazon elkövetői körrel”. Nyilván okuk volt rá. Úgy értem, szakmai okuk.

  Az utolsó bekezdéseddel hajlamos vagyok egyetérteni, azonban nem mindenki egyformán beteg, és az is fontos, hogy ne védjük már azokat, akik fertőzik a társadalmat..

  A) Ez az influenzásokra is illik, akkor most ne adjunk nekik védőoltást.

  B) Mint Hitler szónoklatainak jó ismerője szólok, hogy fent nevezett szociopata az összes kisebbségi ügyet rendre kórokozó-hasonlatokkal írta le. A zsidókat pl. gyilkos kórt terjesztő patkányoknak nevezte. Veszélyes ez a retorika, mert elvonatkoztat a) attól, hogy a társadalomra veszélyt jelentő emberek is emberek, s mint ilyenek alanyai a jognak; b) veszélyes voltuk gyakran társadalmi és történelmi okokra vezethetők vissza, s épp ezért szociológiailag átgondolt programok segítségével fölszámolhatók, enyhíthetők. Napjainkban a leszámolás retorikájának korát éljük. A jobbikos szubkultúra ettől hangos, s ha a cigányok is ebbe az indulatos végletbe esnek, akkor álszent módon csodálkoznak rajta. Egy fejszékkel járőröző, cigány telepek környékén még a kocsijából kiszállni is félő ország nonszensz, maga a diliház. Ha gondolod, szólhatok az őröknek, hogy lazítsanak a kényszerzubbonyodon, ha vállban szorít.

 • Gabriel

  2009 augusztus 19 at 8:42

  Charlie,
  csodállak, eleddig nem tudtam, hogy hermeneuta létedre a pszichiátriában is menő vagy, minden elismerésem a Tiéd!
  🙂

 • marky

  2009 augusztus 19 at 9:19

  Charlie!

  ” Egy fejszékkel járőröző, cigány telepek környékén még a kocsijából kiszállni is félő ország nonszensz, maga a diliház”

  Üdv a Való Világban:

  A rendőröket is zaklatják a cigányok

  http://www.echotv.hu/?akt_menu=2&newsid=129175

  ” 30-40-en voltak, szekercékkel, husángokkal, késekkel szerelkeztek fel, és arra hivatkozva inzultálták a szolgálaton kívüli egyenruhásokat, hogy “biztosan ők a sorozatgyilkosok”. Abból következtettek erre, hogy látták: sörétes vadászpuska van az autójukban. A kiérkező helyi rendőrök tettek végül rendet, a felfegyverkezett romákat senki sem vonta felelősségre – olvasható a cikkben.”

  “A lap úgy tudja, hogy Nyírmihálydiban napok óta az élelmiszert szállító kisteherautókat is megállásra kényszerítik, és átvizsgálják a cigányok. ”

  a lényeg mégegyszer:

  ” A kiérkező helyi rendőrök tettek végül rendet, a felfegyverkezett romákat senki sem vonta felelősségre ”

  Na ezzel van a *** tele egyre több embernek, és ezért fognak remélem minél nagyobb arányban a Jobbikra szavazni.

  Abszurd ugyanis, hogy a sündőrség ill. az Állam magasról tesz rá, hogy összeverődött cigány szabadcsapatok szabadon garázdálkodnak egyes régiókban, miközben ha egy hazafinál árpádsávos vagy nagy-magyarországos zászló van, akkor igen nagy gyakorisággal előállítják ezért a “bűnért”, vagy nem engedik békésen demonstrálni, nem engedik focimeccsre stb.

  Jellemző, hogy amikor az MG Galgagyörkről akart kimenekíteni egy magyar családot az őket terrorizáló cigányok közül, a sündőrség csak arra volt jó, hogy az MG-seket igazoltassa és egrecíroztassa, pl. hogy megmondják nekik milyen ruhadarabot szabad viselniük, és mennyien mehetnek el a házhoz segíteni a menekítésben. Kb. ennyit tud és ennyit ér a mai magyar állam.

  Hogy te, és itt mások is egy idáig fajult helyzetben továbbra is ugyanazt a kritikátlan cigányvédő hozzáállást képviselitek, ami tulajdonképp idáig vezetett, számomra azt jelzi, hogy vagy köszönőviszonyban sem állsz a mai magyar valósággal, vagy ami még rosszabb, egyenesen örömödet leled benne…

 • Gabriel

  2009 augusztus 19 at 10:50

  marky,
  “…azonban nem mindenki egyformán beteg, és az is fontos, hogy ne védjük már azokat, akik fertőzik a társadalmat…”

  nem tudom, mondta-e már valaki, hogy Te nagyon beteg vagy, igérem, nem foglak megvédeni, nézeteid megfertőzik a társadalmat, legalább minket hagyjál békén a négynapos ünnepre való tekintettel egy rövid időre!

 • Charlie

  2009 augusztus 19 at 10:50

  csodállak, eleddig nem tudtam, hogy hermeneuta létedre a pszichiátriában is menő vagy

  Mert jóban vagyok az ápolókkal? Most irigykedel?

  Kedves Marky,

  tilos-e Magyarországon késsel, vasvillával, szekercével járni az utcán? Letartóztatjuk-e ezentúl a földjükre induló parasztokat, vagy az erdejükbe induló gazdákat? Attól egy szekercéből még nem lesz fegyver, hogy harmadrangú újságíró ezt a jelzőt alkalmazza. A cigányok félnek. Mintául vették a Magyar Gárdát és a polgárőrségeket, csak utóbbiak lassan megszerzett jogi jártasságával nem rendelkeznek. Egy rendőr bűncselekmény vagy szabálysértés esetén alkalmaz, alkalmazhat szankciót (ezért nem élünk diktatúrában). A szóváltás önmagában nem szabály-, vagy törvénysértés. Ha a rendőrökre puszta gyanú alapján kezet emeltek volna, akkor más lenne a helyzet.

  Ez egy tanulásos folyamat. A Jobbik kivitte az embereket az utcára erőt demonstrálni. Az erejüket demonstrálók persze voltaképpen félnek (Vona pl. a kudarctól). Ettől oly nevetséges és siralmas ez az egész dedós közélet. Aki ilyen ostobaságok mentén “politizál”, az ha szorgalmas, akkor rettentő sok homokot tud szórni a homokozóban a saját és mások hajába.

  Hogy te, és itt mások is egy idáig fajult helyzetben továbbra is ugyanazt a kritikátlan cigányvédő hozzáállást képviselitek, ami tulajdonképp idáig vezetett, számomra azt jelzi, hogy vagy köszönőviszonyban sem állsz a mai magyar valósággal, vagy ami még rosszabb, egyenesen örömödet leled benne…

  Nem láthatja mindenki olyan tisztán a valóságot, mint te, kedves Marky. Különben kihez képest is volnál te akkor bölcsebb, s magasabb rendűbb? Ha pedig olyan okos vagy, amilyen eszesnek kétségtelenül bizonyulsz, én meg ilyen ostoba, amilyen, akkor esetleg ne pazarold rám a drága idődet! Minek velem vesződni?! Zárásul engedj meg egy tisztázó mondatot: badarságokban, ízléstelenségekben, erkölcstelenségekben és esztelenségekben sosem lelem örömöm. Neked sem vidámságból válaszoltam eddig.

 • marky

  2009 augusztus 19 at 11:11

  Kedves Gabriel!

  “legalább minket hagyjál békén a négynapos ünnepre való tekintettel egy rövid időre!”

  Elképzelhető, hogy ezen kívánságodat teljesítem, mert nekem is kezd elmenni a kedvem az egésztől…

  Kedves Charlie!

  Említett eszközök a közbiztonságra veszélyes eszközök, és az említett cigányok nem munkavégzésre használták azokat, hanem megfélemlítésre.

  ” A cigányok félnek.

  Hogy oda ne rohanjak. Akkor nem féltek, amikor pl. az év első felében több esetben is csapatosan támadtak rá az egyes telepeken körözött személyeket kereső rendőrökre? Visszanyalt a fagyi (persze csak ha mégis rasszista gyilkosságokról van szó, és nem C+C esetekről).

  Mintául vették a Magyar Gárdát és a polgárőrségeket”

  Azt kötve hiszem, ugyanis az MG minden esetben fegyelmezett magatartást tanúsított, és a rengeteg provokáció ellenére sem követett el törvénysértéseket, rendbontásokat.

  A szóváltás önmagában nem szabály-, vagy törvénysértés.

  Gépjárművek feltartóztatása minimum szabálysértés, az életveszélyes fenyegetés pedig ha jól tudom még ennél is komolyabb, felveti pl. a bűncselekmény előkészülete gyanúját (főleg mivel fel is voltak fegyverezve).

  Érdekelne mi lenne a véleményed, ha árpádsávos zászlókkal, baltákkal és egyebekkel felszerelt fiatalok állítanának meg pl. a Dohány utcában arra járó autósokat, és csak a jármű átvizsgálása után engednék tovább azokat.

  Ha pedig olyan okos vagy, amilyen eszesnek kétségtelenül bizonyulsz, én meg ilyen ostoba, amilyen, akkor esetleg ne pazarold rám a drága idődet! Minek velem vesződni?!

  GOTO “Kedves Gabriel!”

  (a szaktopikba/témába szóltam bele, nem pedig egy teljesen más témába, ahol ez OFF lenne)

  Szóval részemről ha nem folytatódik a téma ezen fonala akkor azt hiszem vége. Természetesen a hsz-emben felvázolt képzeletbeli szituációról szívesen olvasnám a véleményed.

 • Jákob

  2009 augusztus 19 at 13:01

  Igen Vona Gábor Zsidó !!

  A nevének eredete anagrammán alapul ugyanis a Vona vezetéknév, a Navon ősi zsidó családnévből ered annak anagrammája.

 • Jákob

  2009 augusztus 19 at 13:20

  Másik érdekesség, hogy Vona Gábor, Pősze Lajost bízta meg a a Jobbik programjainak megírásával.
  Azt a Pőszét aki a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója volt, és minden zsíros mutyiban benne volt, az ÁSZSZ felügyelő bizottságától az MTTOSZ-ig.
  Őt bízta meg az ÁPV RT az állami lóverseny felszámolásával és ezen keresztül a hazai lótenyésztés tönkretételével.
  Az MTTOSZ fővédnökei az az Arató Gergely aki a Zuschlag perben érintett, és Lampert Mónika aki jellemzően fővédnöke az MTTOSZ rendezvényeinek.
  Torgyán dr. úgy aposztrofálta ezt az embert, hogy kár volt felvenni tagjaik sorába ezt a karrierpolitikust.
  Szóval igen jó embert sikerült megbíznia Vona Gábornak.

  Van azonban más érdekesség is, a gazdasági kabinet élére Lenhardt (Lénárd) Balázst nevezték ki, akinek az egész családja rokonsága, felesége ZSidó származású, sőt Szabadkőműves Zsidó!

  Szóval hitsorsos barátaim kitől félünk mi?

 • Charlie

  2009 augusztus 19 at 13:30

  A cigányok félnek.

  Hogy oda ne rohanjak. Akkor nem féltek, amikor pl. az év első felében több esetben is csapatosan támadtak rá az egyes telepeken körözött személyeket kereső rendőrökre? Visszanyalt a fagyi (persze csak ha mégis rasszista gyilkosságokról van szó, és nem C+C esetekről).

  Marky,

  nagyon szelektíve kezeled te a félelmet. Faji alapon. — Ha cigány fél, az elfogadható, ha nem cigány fél, az nem elfogadható, rikkantja felénk hetykén az idézett mondatod. A hatályos alkotmány, s az emberi jóérzés viszont kizárja a faji alapú megkülönböztetést. Az ugyanis nem illendő dolog. Meg nem is jogszerű. Féljen a rendőrökre rátámadó roma az igazságszolgáltatástól, de féljen a padokkal és székekkel dobálózó Fradi- vagy MTK-szurkoló is! Ne azért féljen, mert ő roma, vagy mert Fradi- ill. MTK-szurkoló, hanem azért, mert garázdaságon, törvénysértésen érték, melyet a jog szankcionál: E szankciótól, tehát saját tettének következményétől féljen. Egynéhány roma garázdasága miatt pedig ne kelljen félnie a többi romának, köztük több tízezer olyannak, aki sosem került összeütközésbe a törvénnyel. (A Jobbik a cigányjogkövetés fogalmával vajh miért nem operál?) Márpedig ma a romák félnek. S félhetnek is, hiszen válogatás nélkül fenyegeti őket a verbális és a fizikai terror.

  Engedelmeddel átírnám a mondataidat:

  Hogy oda ne rohanjak! Akkor bezzeg nem féltek a galgagyörki magyarok, amikor símaszkban, baseballütővel fölfegyverkezve, Molotov-koktélokkal dobálózva, kirakatokat betörve és autókat fölgyújtva múlatták Budapesten az idejüket. A múlt év során több esetben is csapatosan támadtak rá a magyarok az ő közülük egyeseket előállítani akaró rendőrökre, ugye emlékszel? Visszanyalt a fagyi (persze csak ha mégis rasszista gyilkosságokról van szó, és nem M+M esetekről).

  Azt kötve hiszem, ugyanis az MG minden esetben fegyelmezett magatartást tanúsított, és a rengeteg provokáció ellenére sem követett el törvénysértéseket, rendbontásokat.

  Ezek szerint nem ismered a Magyar Gárdát. Érvényes bírói határozat találta egyik vonulásukat több rendben törvénysértőnek, a Gárda tevékenységének egészében is talált törvénytelenségeket, amiért annak rendje és módja szerint föl is oszlatta a Gárdát. Ettől kezdve törvénytisztelő ember nem papol a Gárda jogkövető magatartásáról, mert nem égeti magát szívesen nyolc méteres lánggal, mint a Reichstag.

  Rendbontások kérdése. Néhány hete a rendőrség egy be nem jelentett gárdás ülő demonstrációt föloszlatott. Az oszlatás úgy zajlik, hogy a rendőrség tudatja, az engedély nélküli tüntetők hagyják el a helyszínt. Az egyetlen nem rendbontó magatartás ilyenkor a távozás. Az ellenállás, a polgári engedetlenség jogilag rendbontás. Ha a rendőrség jogszerűtlenül jár el, akkor utólag bírósági határozat ezt kimondhatja. Lehet, hogy egy adott rendőrségi intézkedés jogszerűtlen, viszont még a jogszerűtlen rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés is jogszerűtlen, mert hatósági intézkedéssel szemben jogszerűtlen ellenszegülni, ezért lehetségesek az érdekérvényesítés egyéb jogi útjai.

  Gépjárművek feltartóztatása minimum szabálysértés, az életveszélyes fenyegetés pedig ha jól tudom még ennél is komolyabb, felveti pl. a bűncselekmény előkészülete gyanúját (főleg mivel fel is voltak fegyverezve).

  Ha egy rendőrt inzultus ér, akkor a rendőr köteles eljárni ezügyben. Ha nem jár el, akkor vagy mulasztást követ el, mint ahogyan itt Te föltételezed, vagy nem történt törvény- vagy szabálysértés, s nem volt miért intézkednie. Te konkrét esettel kapcsolatban prejudikálsz egy újságíró értesülése alapján. Ebből pedig általánosítasz is. Lehet, hogy ez jobbikos körökben szellemi teljesítmény, máshol azonban aligha lehet az.

  Érdekelne mi lenne a véleményed, ha árpádsávos zászlókkal, baltákkal és egyebekkel felszerelt fiatalok állítanának meg pl. a Dohány utcában arra járó autósokat, és csak a jármű átvizsgálása után engednék tovább azokat.

  Én azt mondanám erre is, hogy kész őrültek háza ez az ország, ideje lenne ízléses bolondsitykát szereznem valamilyen nyár végi árleszállításon. De persze felelek a kérdésedre: Ha az Árpád-sávosokat sorozatgyilkos ritkítaná, s Vona Gábort már a szintén orvul sörétes puskával kivégzett Morvai Krisztina mellé temették, akkor megértéssel viseltetnék a dili forrását illetően. Érteném, hogy a velem szemben fenyegetően föllépő személyek voltaképp félnek. A koszos kis életüket féltik, rettegnek egy arctalan, orvul lecsapó, profi sorozatgyilkostól. (Látod, én nem teszek különbséget etnikai alapon. A romák és a “magyarok” esetében is ugyanazokat az elvárásokat fogalmazom meg.) Elmondanám a szekercés, husángos, vasvellás Árpád-sávosoknak (vagy mondjak inkább símaszkos, baseball-ütőst, az ütősebb, nem?), hogy ugyan nincs joguk megállítani, nekem viszont jogom van az intésükre megállnom. Nekik nincs joguk átvizsgálni a csomagtartómat, viszont nekem, aki értem az ő fölindultságukat, már jogom van megmutatni a poggyásztartómat. És így is cselekednék. Mivel ők a környéken lakó személyek volnának, akik természetesen nem azért hordoznak magukkal Árpád-sávos zászlót, hogy bennem mint zsidóban félelmet keltsenek, s símaszkuk sem azért van, hogy ne ismerje föl őket az igazságszolgáltatás, hanem mert a Dohány utca nagyon huzatos hely, s a dorongot pedig csak akkor használnák, ha rájuk támadnának, ezért megértenék az én jó szándékomat. Sőt tán el is beszélgetnénk. Sőt, amikor megmondanám nekik, hogy most már tényleg bemennék a zsinibe davenolni, akkor utamra bocsájtanának, tán még a vállamat is megveregetnék, egyikük bátortalanul meg is jegyezné, hogy ő is szokott misére járni. Szóval: Megmutatnám nekik, hogy együttműködöm velük. Nem azért, mert a kényszerüknek engedek, eléggé keményfejű vagyok én ehhez, kérlek alásan, hanem azért, mert értem, s bizonyos értelemben féltem is őket. A diliházban ugyanis nyugtatják a betegeket, nem hergelik. Mármint azok a kevesek, akik nem őrültek. Most már azt is tudod, hogy a Jobbik vezérkara a diliház ápoltjai vagy a tébolyda személyzete közé tartozik-e.

  Amúgy nekem is vannak kellemetlen cigánytörténeteim. Másfelet el is mesélek. Olyan helyen lakom, ahol a lakosság zöme roma. Többségük szegény, három nábob családdal. A villamoson esett meg már velem két ízben is, hogy fölszállt egy idősebb, kalapos, kaftános cigány úr a tarka-barka virágmintás szoknyájú feleségével, akinek jellemzően állnia kell a villamoson, míg ő ül. Ez az “úr”, amint meglát, fennhangon elkezd zsidózni. Ilyenkor minden vagyok: Én loptam el az ő gazdagságát, miattam kell neki villamoson utaznia, míg nekem még a dunyhám alatt is pénz van. Az egész nagyon groteszk, kínos, megszégyenítő, ráadásul ismétlődő eset. Sosem jutna azonban az eszembe ezért haragudni egy másik cigányra. Őt is inkább sajnálom. Most persze kérdezheted, mi lenne, ha fizikai atrocitás is érne? Hát valószínűleg az, ami akkor, ha helyben hagyna egy kigyúrt agyú bőrfejű: csontom törne. Feljelentést tennék, ha túlélném. S ha kézre kerítenék, elmennék ellene tanúskodni. Talán már meséltem: Volt már ilyen az életemben. Tanúskodtam cigány bűnelkövetővel szemben betöréses, rablásos ügyben úgy, hogy az “elkövetői kör” megfenyegetett, ha elmegyek a tárgyalásra, a családom épsége bánja. Három tanúból kettőnél ez bejött, ők megijedtek, romaellenes kijelentéseket tettek, tisztességes rasszistákhoz illően, de a tárgyalásra nem jöttek el, mert “nem voltak ők meghúzatva”. Én viszont, lévén bölcsész, aki jobb hiján hisz az igazságszolgáltatásban, s lányos zavarában még a jogállamiságban is, bizony elmentem a fenyegetés dacára. Az én tanúvallomásom pedig elég volt ahhoz, hogy a vádlottak több évre rács mögé jussanak. A bűnös ugyanis bűnhődjék, ha kisebbségi, ha nem. De azért senki se legyen bűnös, mert kisebbségi.

  A történetem tanulsága, Marky: A mégoly kellemetlen, vagy akár fájdalmas (betörés) élmények sem jogosítják föl még a sértetteket sem, hogy általánosító, rasszista gondolatmenetekre ragadtassák magukat.

 • Jákob

  2009 augusztus 19 at 13:50

  Még egy érdekesség a JOBBIK háza-tájáról.

  A Vona Gábor üdvöskéjének tartott Szilágyi György, Tömör Tones Zsolt irányítja a Nemzeti Egyleteket, amit Vona Gábor személyesen ezeknek az uraknak talált ki.
  Gyakorlatilag Szilágyi György és Tömör Tones Zsolt, a Hrutka cégének a Sportmarketing Kft. vezetői is egyben .
  Én arra leszek kíváncsi, hogy a JOBBIK-tól hány milliós jegybevételt remélnek?
  Vajon felszámolják a JOBBIK-ot is mint azt a Fradival tették?
  Persze a jegybevételek lenyúlása után.

 • Brigi

  2009 augusztus 19 at 14:01

  Pősze Lajos legnagyobb lenyúlása az MHSZ vagyon volt.
  A 90-es években az Tömegsport Szövetség Pősze vezetésével egy az egyben lenyúlta a vagyont a Kossuth klubbal együtt, a MDF-támogatással.
  Ez az ember, együtt szavazott egyébként a Szocialistákkal a költségvetés elfogadásakor mint független képviselő.

  Ha a JOBBIK annyira radikális, akkor mi a fenét keresnek benne ezek az emberek, ráadásul vezető pozícióban?

  Szerintem ezek sem lesznek különbek mint akik most irányítják az országot.
  Cseberből-Vederbe!!

 • aritus

  2009 augusztus 20 at 16:36

  Charlie, csak pontosítanám: “Petőfi Attila elmondta: a nyomozók nem zárják ki, hogy rokonok lehettek az elkövetők.” Itt nem az áldozatok rokonait értik, hanem, hogy az elkövetők egymással rokonságban állhatnak, azaz rokonok. Ha nemcsak a címet olvasod el, vagy más idevágó cikkeket is elolvasol, akkor egyértelmű. Azért neked címeztem ezt a kommentet, mert rólad feltételezem, hogy azt látod amit olvasol:)), nemcsak a saját projekcióidat, mint a lelkesen ideirogató jobbikos fiatalember.

 • Charlie

  2009 augusztus 20 at 20:10

  Kedves aritus,

  a félreértés abból adódik valószínűleg, ahogy a hírt fölvezették. Maga a megfogalmazás “a nyomozók nem zárják ki, hogy rokonok lehettek az elkövetők” erősen kétértelmű. Jelentheti, hogy az elkövetők egymással állnak rokonságban, s jelentheti azt is, hogy az áldozattal. A cikk tágabb szövekörnyezete pedig ez volt:

  “Ellentmondásos információkat közölnek a nyomozó hatóságok arról, kaptak-e értékelhető információkat a Kislétán meglőtt kislánytól. A Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője, Petőfi Attila elmondta: a nyomozók nem zárják ki, hogy rokonok lehettek az elkövetők.”

  A rokonság és a meglőtt lánytól származó információk egybekapcsolása a kétértelműségből értelemszerűen nem az első kiérthető értelmet erősíti, hiszen a lány az elkövetők egymáshoz fűződő rokoni kapcsolatát nem ismerheti, erre vonatkozó információt nem adhat. Azaz épp azért értettem félre, mert nem csak a címet olvastam el, hanem az egész cikket, mely úgy volt zavaros, ahogy leírták. Utólag a hibám, ellentétben veled, én inkább abban látom, hogy ezt a zavarosságot egyértelműen a rendőrség szóvivőjével hoztam összefüggésbe, holott még akár az is megeshetik, hogy a szóvivő egyértelmű volt, csak az újságíró fogalmazott kétértelműen. Akár tudatos fogás ez, a nyomozásban bekövetkezett látszatfordulatot színlelendő, akár egyszerű újságírói tompultságból fakad, nagy szakmai hiba: etikátlanság.

 • aritus

  2009 augusztus 21 at 8:42

  Igazad van, a cikk úgy sanda, ahogy van. Újabb hivatkozási alap a cigánygyűlölőknek. Be lehet linkelni, hogy na látod, az újság is megírta! Nekem biztos azért volt világos, hogy itt az elkövetők egymással való rokonságáról van szó, mert más cikket is olvastam erről, ahol egyértelműen kiderül, hogy erről van szó.

 • aritus

  2009 augusztus 21 at 9:01

  Egyébként nem tudom, mit kapálódzunk még, a legújabb középiskolai töri atlaszról véletlenül kimaradtak a zsidók is, meg a cigányok is. Értsük már meg a ma üzenetét! Számoljuk fel magunkat, és akkor béke és boldogság köszönt e lángoktól ölelt kicsiny(csonka) országra!

  http://www.dalit.hu/se-holokauszt-se-romak/

 • Gabriel

  2009 augusztus 21 at 9:15

  aritus,
  kösz a cikkajánlót, a hozzászólók is nagyon jók!

 • Charlie

  2009 augusztus 21 at 9:25

  Aznap nagyon sok hírportál ennek a lehetetlen cikknek az szenzációhajhász megfogalmazását vette át, tehát a digitálisan írott média még terjesztette is ezt a sandaságot. Még az ATV portálja is szalagcímben vette át a cikk egyik fő hangulati elemét, a szenzációt, fordulatot sejtető megfogalmazást, s szinte szó szerint idézte az OrientPress is. A TV2 alább belinkelt videójából egyébként kiderül, hogy Petőfi Attila a rokoni szálakat az elkövetők közti viszonyként értelmezi, s a rokonság kérdése egyértelműen nem a kislánnyal kapcsolatban merül föl, a kislányról később, más összefüggésben esik szó. Ha én volnék a beszámolót író újságíró munkaadója, akkor most fegyelmit indítanék ellene, mert így, ilyen megtévesztően összevágni nyilatkozatot jószándékkal nem lehet.

 • Charlie

  2009 augusztus 21 at 10:05

  Magam is átolvastam az atlasszal foglalkozó blogbejegyzést és a hozzászólásokat.

  Ancsel Évával értenék egyet. Nem kizárólag szándékolt, manipulációs célzatú aránytévesztésről lehet szó.

  A történész szakma pedig az az állatorvosi ló, amelyik egészségesen áll két lábán, sörényét lobogtatja a szél, taréja vörös, csőre kukorékolásra tárt, ormánya vizet szürcsöl, púpjából pedig apad a Kádár-korban fölhalmozott zsír. Egyik szarva meg, mint a kedélyem, letört. A másikon száradó alsónemű: tipikus magyar unikarnis. Az egész közoktatás olyan, amilyen a felsőoktatás. Ha azt mondanám, szar, az, félő, szinesztétikus eufemizmus volna.

  Magyar Bálintot innen csókoltatom újfent. Kakaóbiztos óvodai számítógépek, a klímakatasztrófát gyorsító, az iskolák költségvetését az áramfogyasztás növekedése miatt tetemesen megdobó digitális táblák és egyéb búgócsigák és vásárfiák helyett, ha talán a tankönyvkiadásra figyelmezett volna.

  A tiltakozók ott tévednek, hogy Magyar Bálint partnerük lett volna. Ő legföljebb a tankönyveltörlésben lett volna harcos fegyvertársuk. Minek azt a szegény gyereket a betűvetéssel nyaggatni? Olyan kérdőíveket kell csinálni, mint az amerikaiak: gyakorlatilag funkcionális analfabéták is ki tudják tölteni, azt jól van.

  Az is igaz, hogy a protestáns kisfelekezetek, s az olyan népcsoportok, mint amilyenek az örmények, csángók, Landserek stb. is hiányoznak az atlaszból, vagy hiányosan jelennek meg benne. Az is a csúsztatás egyik esete, amikor a teljesen különböző nyelveken beszélő (egymást nem értő), különböző hitvallású “szászok” és svábok kvázi egységben (“németek”) jelennek meg. A történeti Magyarország pont azért roppant érdekes, mert minden késő, tehát megkésett nacionalizmusa ellenére mindig is multinacionális és multikulturális egység volt. A “magyarok” hivatalos nyelve nem véletlenül volt a latin. Szóval én nem követnék el sem magamon, sem rajtatok, roma, zsidó, negyed-, fél- és bátor zsidó, unitárius, ruszin, stb. feleim, kollektív harakirit, pusztán azért, mert kimaradtatok, kimaradtunk az atlaszból. Hermeneutákról sincs szó benne, pedig semmi sem lett volna hermeneuták nélkül a modern kultúrából. Ez a topic sem.

  Ne féljetek! Írunk még néhány bejegyzést, s bekerülünk általuk abba a nyomorult atlaszba. Tudom, ez nem olyan csattanós módszer, mint a harakiri, de legalább olvasmányosabb.

 • Charlie

  2009 augusztus 21 at 12:24

  Állítólag megvannak a tettesek. Rendőrségi tájékoztató még nincs. MTI-hez szivárogtak el a hírek. (A sábesz miatt ezt a hírt is le fogom késni.)

 • hakohen

  2009 augusztus 24 at 12:26

  Kedves Marky!

  1.) Most akkor önkritikát fogsz gyakorolni némely állításod miatt, amiket a fent említett tények cáfolnak? És majd akkor is, ha és amikor a bíróság előtt megáll azoknak a bűnössége a cigánygyilkosságokban és gyilkossági kísérletekben, akiket a bíróság – nyilván az eddigi bizonyítékok meggyőző volta miatt – előzetes letartóztatásba helyezett?

  2.) Amikor a lopás cigányok kultúrájába tartozásáról írtál, szerettem volna megkérdezni: te vagy a körülötted levő hasonló véleményen levők még soha sem követtek el adócsalásnak (vagy eufemisztikusan: adóelkerülésnek) nevezhető cselekményt? (Mert én – mea culpa, maxima culpa, ahogy a latin liturgiájú római katolikus miséken mondják/mondták – bizony elkövettem.) Tedd a kezedet a szívedre, és válaszolj őszintén. Ha pedig igen, akkor miről beszélsz? Csak azért nem folytatom, mert Charlie nálam sokkal szellemesebben tudott riposztozni az ősmagyar lopási kultúrával.

  3.) Charlie, Gábriel és mások végtelen türelmét ismét megcsodálva csak fölvetem a következő lehetőséget: Nem azért fröcsögöd rájuk annyi energiával gyűlöletedet, mert érzed, hogy az ő eszük és műveltségük pályáján igazán labdába sem rúgsz? (Vö. Alfred Adler fejtegetéseit a MIKO túlkompenzásásáról stb.)

  4.) Az én stílusom bizonyára fárasztó, ezért magam helyett ajánlom drFlash beszólásait. A Kettős Mérce nevű blogon szokott volt előfordulni, bizonyára megtalálod.

 • marky

  2009 augusztus 24 at 15:42

  Szóval részemről ha nem folytatódik a téma ezen fonala akkor azt hiszem vége. Természetesen a hsz-emben felvázolt képzeletbeli szituációról szívesen olvasnám a véleményed.

  Hát folytatódott.

  1.)

  Miért? Semmi sincs még bebizonyítva, Sándor István el is mondta reggel talán a Jam-ben, hogy az általa ismert “bizonyítékok” beismerő vallomás nélkül nem biztos, hogy elegendőek. Szerinte ha a rendőrök valóban tudták, hogy újabb akcióra készülnek, közvetlenül a tetthelyen, az akció előtt kellett volna lecsapniuk.

  http://atv.hu/videotar/090824_papa_szerint_be_kellett_volna_varni_a_romagyilkosokat_.html

  Ráadásul ha valóban ők a tettesek, akkor is ott van a mérleg másik serpenyőjében az a bizonyos “1600, a közelmúltban cigányok által elkövetett erőszakos bűncselekmény” + a többi.

  http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=176480

  Móron is kerek volt elvileg minden, és a rendőrség szerint a Balla Irma ügyben is az…

  2.)

  Biztos van ilyen, de adót nem befizetni =/= mástól valamit ellopni. Mindkettő bűncselekmény, de más a társadalmi veszélyessége nem ugyanaz a szint. Amikor megkerülöd az adózást, vagy annak egy részét az ugyan bűncselekmény, mert valamit nem adsz oda valakinek, ami egyébként járna neki, de ezzel nem csökkented annak jólétét, csak nem növeled azt.

  A tényleges lopásnál megfosztassz valakit annak már meglévő tulajdonától, ráadásul a gyakorlatban ez rendszerint személy vagy dolog elleni erőszakkal párosul, vagyis a kár túlmutat a lopott áru értékén.

  Persze az is megérne egy misét, hogy a pesti aluljárókban zöldséget meg minden vackot áruló nem fehérek honnan szerzik a zöldséget, és adnak-e róla számlát, vagy pl. milyen eredményre jutna egy-egy vajdánál, lókupecnél vagy színesfémkereskedőnél a vagyonosodási vizsgálat.

  3.)

  Ez aranyos. Nyilvánvalóan erről szó sincs, hiszen semmi okom nincs kételkedni szellemi teljesítményemben vagy műveltségemben, bár én elsősorban nem bölcsészmérnök vonalon vagyok, az olyasmi nálam legfeljebb “hobbi”.

  4,

  Én meg ajánlom pl. a Vastagbőr blogot.

  http://vastagbor.blog.hu/

  Közönségszavazáson nemrég a legnépszerűbb mainstream blog lett a blog.hu-n, esetleg az index fórum két szaktopikját. Valóban jobban odaillik a téma, mint ide.

 • Charlie

  2009 augusztus 24 at 17:04

  Kedves Marky,

  két kérdés: a) Sándor István honnét szerzi az értesüléseit? b) Ő ezzel a jogi szaktudással volt főnyomozó?

  A többit már ezerszer megrágtuk. Nem ismételném magam. Cigánybűnözés grammra pontosan annyira van, mint magyarbűnözés.

 • Charlie

  2009 augusztus 24 at 18:04

  Ráadásul ha valóban ők a tettesek, akkor is ott van a mérleg másik serpenyőjében az a bizonyos “1600, a közelmúltban cigányok által elkövetett erőszakos bűncselekmény” + a többi.

  Vagyis az a tézised, Marky, hogy egyik erőszakos bűncselekmény megfeleltethető a másiknak (tehát, ha mondjuk egy roma részegen kocsmai verekedés közben eltöri valaki lábát, akkor az olyan, mintha egy égő házból kifutó kisfiút hidegvérrel lelő egy nyugodtan és előre töltött fegyverrel ácsorgó “magyar”).

  Majd kissé később azt is írod, megint csak idéznélek:

  Biztos van ilyen, de adót nem befizetni =/= mástól valamit ellopni. Mindkettő bűncselekmény, de más a társadalmi veszélyessége nem ugyanaz a szint.

  Most attól eltekintve, hogy megkora a tényleges társadalmi veszélyessége annak, ha egy az aluljáróban paprikát áruló roma lop a mezőn, illetve annak, ha egy “magyar” vállalkozó elcsal az adóhatóság elől százmilliót, nem érzed az ellentmondást a szavaidban? Tényleg nem érzed, hogy hol éles különbséget teszel hasonló bűncselekmények közt, hol pedig egy kalap alá veszed őket? Tényleg ennyire elvakít az indulat?

  Mindenesetre szerintem nem különösebb szellemi teljesítmény, ha valaki szövegében, szövegelésében a gyűlölet az egyetlen összefüggés.

 • Gabriel

  2009 augusztus 24 at 19:28

  Charlie,
  A nemrégiben elhúnyt Leszek Koîakowski Patriotizmus és etnikai gyűlölet c. beszédéből szeretném idézni, amelyet még a 23. Jeruzsálemi Könyvvásár alkalmából írt:
  A gyûlölködés semmilyen körülmények között nem jogos,
  senki nem érdemel gyûlöletet,
  hatalmunkban áll gyûlölet nélkül élni,
  a gyûlölet elutasítása nem azonos a küzdelem, a küzdelemben való részvétel elutasításával.
  Tagadhatatlan, hogy szabályokkal és rendeletekkel a gyûlölködést nem lehet elpusztítani, de az arra irányuló igyekezet, hogy azt felvilágosítással igyekezzünk csökkenteni, nem reménytelen vállalkozás.
  http://www.multesjovo.hu/hu/content_one.asp?ContentID=514&PrintedID=34

 • marky

  2009 augusztus 24 at 20:00

  Vagyis az a tézised, Marky, hogy egyik erőszakos bűncselekmény megfeleltethető a másiknak (tehát, ha mondjuk egy roma részegen kocsmai verekedés közben eltöri valaki lábát, akkor az olyan, mintha egy égő házból kifutó kisfiút hidegvérrel lelő egy nyugodtan és előre töltött fegyverrel ácsorgó “magyar”).

  Charlie!

  A lábtörésel nem, de mondjuk idős nénik szemkinyomós megerőszakolós meggyilkolásával(Gadna) vagy ártatlan autósok gyerekei előtti csoportos meglincselésével gond nélkül párhuzamba állítható.

  Látni kéne egyébként, hogy ki húzta ki a gyufát. Néhányaknál tele lett a pohár. Mindezz nagyban köszönhető az mszp/szdsz és körei elmúlt két évtizedben képviselt társadalom és büntető politikájának.

  Most attól eltekintve, hogy megkora a tényleges társadalmi veszélyessége annak, ha egy az aluljáróban paprikát áruló roma lop a mezőn, illetve annak, ha egy “magyar” vállalkozó elcsal az adóhatóság elől százmilliót, nem érzed az ellentmondást a szavaidban

  Charlie!

  Aki kelet Mo-n lop egy kertből, vagy egy gazda földjéről, az más munkáját lopja el, és jó eséllyel jelentősen megnehezíti a sértett megélhetését. Ez tömeges jelenség. Érdekes módon amikor a az ember megnézi ezeknek a megélhetésieknek az udvarait, rendszerint nem nagyon lát veteményest, pedig mai ismereteink szerint a zember már durván 7-8000 éveelkezdett földműveléssel foglalkozni. Persze minek is lenne, ha büntetlenül valaki lophat…

  Százmilliókat viszonylag kevés vállalkozó titkol el, vagy trükközik vele. A jelenlegi ME és MNB elnök pl. vélhetően ezek közt van. Nem jobboldali egyik sem.

  Ez nem indulat, csak a jelenlegi sajnálatos helyzet ismerete. Elvileg ugye ez lenne minden megoldás kiindulópontja.

  Gabriel!

  A szerintetek ironizáló Bächer Ivántól, akinek nem értem a vicceit::

  “Én ezt a jobboldalt nem utálom. Én ezt a jobboldalt gyűlölöm”

  http://nol.hu/belfold/20090818-okollel_a_zongorat

  + egy másik ikon,Kornis Mihály:

  “Mi, liberálisok pedig képtelenek vagyunk kimondani, amit szerintem valójában érzünk, hogy ti. mi még sokkal jobban gyűlölünk titeket mint ti minket.”
  Kornis Mihály (Beszélő 1993/48. szám)

 • marky

  2009 augusztus 24 at 20:01

  Hogy a fenébe lehet itt idézetet csinálni? Sem a kisbetűs, sem a nagybetűs HTML kód ne mműködött.

 • tet

  2009 augusztus 24 at 22:10

  Marky,

  ez van.

  A cigányok mind koszos tolvaj-gyilkosok, ezért bármelyiket lepuffantják, nagyon nem lehet mellélőni. Ha öt éves, akkor sem, mert vagy már profi tolvaj volt, vagy azzá vált volna később úgyis.

  A magyarok viszont kurva rendesek, csak vissza van itten élve a naiv jóindulatukkal nekik, nem hagyják őket boldogulni ezek a dologtalan vérszívók. Kivéve persze a balosokat, mert azok síbolják a pénzt elfele, ellentétben a jobbosokkal, akik csak az ország javán tüsténkednek mindig.

  Ilyen egyszerű ez. Valahogy el kellene érni, hogy mindenki belássa ezt végre. Akkor Isten kalapján a bokréta régi fényében ragyogna újra, és mink lennénk európa Svájca.

  Csak a mocskos kommunisták meg a zsidók keverik a szart titkosszolgálatilag azzal, hogy úgy akarják feltüntetni, hogy nem minden cigány golyóérett, meg nem minden “magyar” hófehérke, pártállástól függetlenül se.

  Vegyük pl. ezt a cigány-sorozatgyilkosságot: nyilvánvaló, hogy nem követhette el a négy ártatlanul meghurcolt rasszista kopasz csávó, akik a környezetük szerint rendszeresen fröcsögtek a cigányokra és többen fasiszta jelképeket tetováltattak magukra, egyikük felgyújtotta a debreceni zsinagóga tóraszekrényét, másikuk rendszeresen vert cigányokat kamaszkora óta.

  Túl egyszerű lenne, kedves Watsonom. Draskovics unokahúga a tettes. Az indíték: meghűlt a leves.

 • sanyi

  2009 augusztus 25 at 7:54

  Marky! Te milyen megoldást javasolnál az országnak hogy a jelenlegi helyzet megoldódjon? Itt most konkrétan a cigányokkal kapcsolatos problémára kérdezek rá. Komolyan érdekelne!

 • Gabriel

  2009 augusztus 25 at 8:24

  marky,
  “+ egy másik ikon,Kornis Mihály:”

  Ha máskor idézel, ne állj meg ennél a mondatnál, mert ebből csak az derül ki, hogy a szövegkörnyezetből kiragadott idézetet valaki az eredeti jelentésének ellentétére fordítja (gondola.forum), legalább ennyit illett volna idézni:
  „Nagyon elgondolkodtam azon, hogy a szélsőjobb a Tégy a gyűlölet ellen mozgalmat utálja a legjobban az összes ellene fellépett irány közül, ez valamiért zsigerileg idegesíti őket. Ők gyűlölnek. Őszintén. Mi, liberálisok pedig képtelenek vagyunk kimondani, amit szerintem valójában érzünk, hogy ti. mi még sokkal jobban gyűlölünk titeket mint ti minket.”
  Azt nem kívánom, hogy a teljes szöveget elolvasd, mert úgy látom, hogy komoly szövegértési és értelmezési problémákkal küszködsz, de hátha valakit érdekel az eredeti írás:
  http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9133295

 • Askeladden

  2009 augusztus 25 at 10:38

  “nyilvánvaló, hogy nem követhette el a négy ártatlanul meghurcolt rasszista kopasz csávó, akik a környezetük szerint rendszeresen fröcsögtek a cigányokra és többen fasiszta jelképeket tetováltattak magukra, egyikük felgyújtotta a debreceni zsinagóga tóraszekrényét, másikuk rendszeresen vert cigányokat kamaszkora óta.

  Túl egyszerű lenne, kedves Watsonom. Draskovics unokahúga a tettes. Az indíték: meghűlt a leves.”

  Ja, tényleg túl egyszerű lenne.

  A gyanúsítottként elfogott K. Árpád korábban metálzenész volt, a kilencvenes évek közepén még antirasszista pólóban verte a dobot. Később hangtechnikusként és DJ-ként dolgozott, de másfél évig egy izraeli kibucban is élt.

 • Charlie

  2009 augusztus 25 at 11:57

  A lábtörésel nem, de mondjuk idős nénik szemkinyomós megerőszakolós meggyilkolásával(Gadna) vagy ártatlan autósok gyerekei előtti csoportos meglincselésével gond nélkül párhuzamba állítható.

  Türelmesen most annyit mondok: nagy frászt állítható. Sorozatgyilkossággal sorozatgyilkosság állítható párhuzamba. Minden más tisztességtelen demagógia.

  Látni kéne egyébként, hogy ki húzta ki a gyufát. Néhányaknál tele lett a pohár. Mindezz nagyban köszönhető az mszp/szdsz és körei elmúlt két évtizedben képviselt társadalom és büntető politikájának.

  Nem akarom a politikai “elit” felelősségét relativálni, de mondd, nem felejtetted te ki a sorból a Jobbikot és az egész szélsőjobb szcénát, mely a cigány- és zsidóbűnözés fogalmak bevezetésével, tehát nyíltan rasszista fogalmak használatával alámosta a mérsékelten művelt tömegek erkölcsi érzékét?

  Aki kelet Mo-n lop egy kertből, vagy egy gazda földjéről, az más munkáját lopja el, és jó eséllyel jelentősen megnehezíti a sértett megélhetését. Ez tömeges jelenség. Érdekes módon amikor a az ember megnézi ezeknek a megélhetésieknek az udvarait, rendszerint nem nagyon lát veteményest, pedig mai ismereteink szerint a zember már durván 7-8000 éveelkezdett földműveléssel foglalkozni.

  Távol áll tőlem, hogy védjem a megélhetési bűnözést, vagy ne legyek szolidáris azzal, akinek megdézsmálják a kertjét, s így fáradságos munkáját. A mondataidból viszont süt a, hogy is mondjam úgy, hogy igazán csípjen, megvan: egyoldalúság. Engedd meg, hogy egy jól irányzott mondattal válaszoljak: a százmilliós adócsalást elkövetők miatt kieső bevételek a pénzügyi élet egészére hatnak ki, ideértve az őstermelőket. Továbbá egyik adócsaló kertjében sem fogsz látni paradicsom és paprikapalántákat, pedig az ember jóval a pénzgazdálkodás megjelenése előtt folytatott termékkereskedelmet, itt emlékeztetnélek az árutözsde intézményére, persze csak azért, hogy teljes legyen a Marky-paródiám.

  Persze minek is lenne, ha büntetlenül valaki lophat…

  Szimpla ferdítés. Ha ugyanis vannak tanúk (fényképfölvétel, szomszédok stb.), akkor ezeket az embereket visszaesőként leültetik. Röpke néhány év csak, mert nincs elegendő bíró (szűkös az igazságügy költségvetése, lásd föntebb az adócsalásról elmondottakat). A megélhetési bűnözőt a megélhetés kényszeríti a bűnre. Ettől az még bűn. Csak érdemes látni, hogy tisztességes munkalehetőséggel elkerülhető, megszüntethető lenne e bűnesetek nagy száma.

  Százmilliókat viszonylag kevés vállalkozó titkol el, vagy trükközik vele. A jelenlegi ME és MNB elnök pl. vélhetően ezek közt van. Nem jobboldali egyik sem.

  Az első mondatod színigazság. Mint minden féligazság, önmagában ez is teljes igazság ugyanis. A probléma az összefüggés elhallgatott másik felével kezdődik: Viszonylag kevés ember okoz a népgazdaságnak egy év alatt nagyságrendileg nagyobb kárt, mint az összes terménytolvaj együttvéve három-négy évtized alatt. (Ettől még persze tenni kell a terménytolvajlás ellen.) AZ MNB-elnökkel szemben adócsalás vádját nem fogalmazták meg. Egy cégével kapcsolatban merült föl, hogy off shor cég lenne (az alapítás pillanatában az volt, Ciprus EU-csatlakozása óta nem az, lásd pl. itt), ami egyfelől más, másfelől nehéz egy az Európai Unió területén bejegyzett és adózó cégről ilyet állítani. Nem baj, akik ebben utaznak, utaztak, azoknak sikerült. Utolsó mondatod nem kellően átgondolt. Nekem ugyanis teljesen mindegy, hogy egy adócsaló milyen származású vagy politikai hozzáállású, a bűnnek se színe, se politikai meggyőződése nincs, csak káros, a társadalomra káros következményei. Amúgy az MNB-elnök politikai hozzállásáról nem mondhatsz semmit, hiszen nem tudhatod, miként szavaz. Nem pártdelegált. Tehát pontosan olyan jogon mondhatod róla, hogy nem jobboldali, mint azt, hogy nem baloldali. Mindkét esetben blöffölsz ugyanis.

  Ez nem indulat, csak a jelenlegi sajnálatos helyzet ismerete.

  Ja, a helyzet ismerete. Néha azt kérdem magamtól, miket írnál ide, ha a helyzetet nem ismernéd.

  Hogy a fenébe lehet itt idézetet csinálni? Sem a kisbetűs, sem a nagybetűs HTML kód ne mműködött.

  Tedd <blockqote></blockquote> tagek közé. Ez a html-szabványszintaxis.

 • Charlie

  2009 augusztus 25 at 12:07

  A gyanúsítottként elfogott K. Árpád korábban metálzenész volt, a kilencvenes évek közepén még antirasszista pólóban verte a dobot. Később hangtechnikusként és DJ-ként dolgozott, de másfél évig egy izraeli kibucban is élt.

  Erről írtam egy szösszenetet.

 • Charlie

  2009 augusztus 25 at 15:32

  Már buckalakózik is a Kuruc-Info (gyengébbek kedvéért: CION-FURUK). Köszönjük neked, újságíró-szakma!

 • marky

  2009 augusztus 25 at 19:08

  sanyi!

  Nemrég értem haza, egy gyorslista:

  Egyszerűen a törvényeket be kéne tartatni. Szigorúbb védelem kéne a magántulajdonnak. Jogi szinten is, és az egyén is több lehetőséget kapjon tulajdona védelmére, mivel az állam jelenleg alkalmatlan rá. Ha sok a bűnöző, és kevés a hely a börtönökben,akkor építeni kell új cellákat.

  A büntetéseknek a bűncselekménynel, és nem a bűnöző hátterével kell arányban állnia. A 14 év alattiak bűncselekményei se maradjanak büntetlenek. Ha nem a gyerek, akkor a szülő vigye el a balhét. Az sem járja, hogy 20 ezer Ft alatt nem bűncselekmény a lopás.

  Visszaesőknél a legsúlyosabb büntetést kelljen kiszabni. Erőszakos bűnözőknél ill. életmódszerűen bűnöző elemeknél nálam a sterilizálás is beleférne. A sitten mindenképp brómozott étrend, és az erősítő edzések mellőzése. Nem kell Terminátorként kijönnie onnan senkinek. Kötelezővé lehetne tenni az szakmatanulást a börtönökben, + valamiféle munkavégzést.

  Az állami támogatásoknak, segélyeknek összhangban kell lennie a segélyezett társadalmi/gazdasági értékével. Pl. ne kaphasson GYES-t/Gyed-et aki korábban még nem dolgozott, vagy nem végzett el egy felsőfokú iskolát. Ne kaphasson semmiféle segélyt, akinek nincs valamilyen szakmája.

  CSP helyett adókedvezmény, a korábbiaknál sokkal nagyobb mértékben.

  15 év (14 év 9 hónap) alatt szülő “anyák” esetén az “apuka” menjen szépen sittre kiskorú megrontása miatt.

  Tanktelezettség 18 éves korig, de nem megfelelő magaviselet esetén a gyereket ki lehessen rúgni az iskolából, és

  Alulszocializált szülői környezetből kötelező legyen kiemelni a gyereket, minél kisebb korban. Fejlődési rendellenességgel született gyerekeknél DNS vizsgálat végzése a beltenyészet kiszűrésére.

  Szinesfémkereskedelem állami monopóliummá tétele.

  Fegyverviselés és tartás liberalizálása, persze megfelelő, de teljesíthető beugró feltételekkel.

  Rendőrségi jogosítványok erősítése, ill. intézkedési kötelezettség annak megakadályozására, hogy a sündőrök le*janak bizonyos ügyeket.

  Rendőri és kapcsolódó erők létszámának növelése. Szükség esetén katonai járőrök a veszélyes helyeken.

  Lakásügyben az lakáshoz jutottak kötelesen legyenek megóvni a kapott ingatlant (elég sokszor előfordul, hogy 10-15 éves, tehát viszonylag új építésű házak néznek ki úgy, mint egy putri), és művelni, rendben tartani a kertjüket.

  Térfigyelő kamerák telepítése minél több közterületre, valamint problémás intézményekbe, pl. iskolák, orvosi várók, stb.

  A cigány fiatalokat segíteni lehetne pl. ingyenes előkészítő évfolyamokkal az általános és a középiskolák előtt, valamint a felsőoktatásban is, de + pontot ne érjen a származás vagy a szociális helyzet.

  Most hirtelen ennyi.

  Detonátor 15 pontja sem rossz, bár nem értek minden pontjával teljesen egyet:

  http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=75548760&t=9005529

 • marky

  2009 augusztus 25 at 19:49

  Kedves Charlie!

  Nekünk azt hiszem sajnos nem egy rugóra jár az agyunk.

  Türelmesen most annyit mondok: nagy frászt állítható. Sorozatgyilkossággal sorozatgyilkosság állítható párhuzamba. Minden más tisztességtelen demagógia.

  Az említett esetek nagyon is párhuamba állíthatóak. A sorozatgyilkosságnál szimplán gonosz és hidegvérű elkövetésről beszélhetünk, a másik két eset bestiális kegyetlenségről, emberi mivoltukból kivetkőzött elkövetőkről árulkodik.

  Egyébként valahol vicces, hogy ugye a hírek szerint az egyik gyanúsított “kajmánfaktora” elég magas lehet. Ettől függetlenül el tudom képzelni, hogy vidéki/kelet-magyarországi révén bőven érték olyan hatások, amitől esetleg bekattant.

  Nem akarom a politikai “elit” felelősségét relativálni, de mondd, nem felejtetted te ki a sorból a Jobbikot és az egész szélsőjobb szcénát, mely a cigány- és zsidóbűnözés fogalmak bevezetésével, tehát nyíltan rasszista fogalmak használatával alámosta a mérsékelten művelt tömegek erkölcsi érzékét?

  A Jobbik csak kimondta azt, amit szinte mindenki gondolt. Mondhatni felismert egy piaci rést. Egy olyan problémát, ami húsbavágóbb a gazdasági bajoknál is. A cigánybűnözés pedig 90 előtt hivatalos kriminológiai fogalom volt.

  a százmilliós adócsalást elkövetők miatt kieső bevételek a pénzügyi élet egészére hatnak ki, ideértve az őstermelőket.

  Eszem ágába sincs védeni az adócsalókat, őket is büntetni kell. Ettől függetlenül erkölcsileg súlyosabb kategória a fizikailag is megvalósuló lopás, ahol konkrétan mástól vesznek el valamit.

  Szimpla ferdítés. Ha ugyanis vannak tanúk (fényképfölvétel, szomszédok stb.), akkor ezeket az embereket visszaesőként leültetik.

  Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy nem nagyon fog vastagon a bírói toll a visszaesőknél sem.

  A megélhetési bűnözőt a megélhetés kényszeríti a bűnre. Ettől az még bűn. Csak érdemes látni, hogy tisztességes munkalehetőséggel elkerülhető, megszüntethető lenne e bűnesetek nagy száma.

  2009-ben milyen munkát adnál több tízezer vagy százezer olyan embernek, akinek gyakran 8 osztálya sincs, nemhogy versenyképes szakmája, néha még beszélni is alig tud, és nem képes arra, hogy 8 órán keresztül folyamatosan csináljon valamilyen számára előírt dolgot? A gyakran franciás tisztálkodási sokásokól és az esetleges büntetett előéletről ne is beszéljünk…

  Az alapprobléma pedig továbbra is fennáll.

  Skin – Thumbnail

  vagy

  http://www.fn.hu/belfold/20090825/robbanasig_feszult_helyzet_tatarszentgyorgyon/

  És hidd el, én lennék az egyik legboldogabb, ha nyugi lenne ebben az országban.

  A Kódokat köszönöm szépen! Eddig a “black” rész nélkül próbáltam.

 • Charlie

  2009 augusztus 25 at 21:09

  Visszaesőknél a legsúlyosabb büntetést kelljen kiszabni. Erőszakos bűnözőknél ill. életmódszerűen bűnöző elemeknél nálam a sterilizálás is beleférne.

  Az ilyen mondatok alkalmasak arra, hogy kiírd magadat a komolyan vehető személyek sorából. (Bűnt bűnnel üldöznél.)

  Az említett esetek nagyon is párhuzamba állíthatóak. A sorozatgyilkosságnál szimplán gonosz és hidegvérű elkövetésről beszélhetünk, a másik két eset bestiális kegyetlenségről, emberi mivoltukból kivetkőzött elkövetőkről árulkodik.

  A bestiális gyilkosságok sorában a sorozatgyilkosságok külön kategóriát képeznek. Nem ok nélkül. Megvan ennek a jogi és kriminalisztikai szakirodalma. A bányászcsille is összehasonlítható persze a libegővel. Csak némi szimplifikációs készség kell hozzá. Ne haragudjál rám, ha ez bennem nincs meg.

  K. Árpád

  Egyébként valahol vicces, hogy ugye a hírek szerint az egyik gyanúsított “kajmánfaktora” elég magas lehet.

  Erről írtam már egy szösszenetet. Alapvetően jellemzőnek tartom a magyar újságírásra, hogy semminek nem járnak utána, azon versengenek, ki ér oda előbb egy párt sajtótájékoztatására, ill. ki tudja pontosabban 45°-os szögben tartani a mikrofont. A) A kibucokkal kapcsolatba hozott Kiss Árpád öccse, akit szintén sorozatgyilkossággal vádolnak, a kilencvenes évek közepén gyanúsítható volt a debreceni zsinagóga elleni támadással kapcsolatban. Akkor ott a frigyszekrényt gyújtották föl (olyan ez, mintha a tabernákulumot szentségtelenítenék meg egy katolikus templomban). Nem zárom ki, hogy “magas kajmánfaktorú” személyeknek az antiszemitizmus és a zsinagógák elleni támadás legyen a kedvenc hobbyja, de ha újságíró lennék, akkor ennek azért jobban utánajárnék. Ez ugyanis olyan ellentmondás, mely nehezen hozható összhangba. Mi van pl. akkor, ha tévedés az egész? Vagy csak féligazság? Ha pl. Kis Árpád — katolikus magyarként — dolgozni ment Izraelbe? Nyaralt egy kibucban, vagy munkát keresett és átmenetileg kapott ott? Küldött onnét képeslapot a barátainak, akik a részletekben kiigazodni nem tudván azt gondolták, ott is él. Vagy mi van akkor, ha ha az Origo újságírója csak azért írta le mindezt, hogy többen nézzék meg a cikkét (ebben érdekelt)? “Egy jó, tévedett az informátorom”-mal el fogja intézni, ha kínos lesz az ügy. De valószínűleg ő is bízhat a közvélemény amnéziájában, mint az a KDNP-s honatya, aki nem is olyan rég még követelte, hogy vizsgálják ki a romagyilkosságok és az orosz titkosszolgálatok közti kapcsolatot. Ha pedig Kiss Árpád valóban kibucmnyik volt, akkor én kíváncsi volnék a kibuc nevére is, továbbá arra, milyen minőségben volt ott lakos. B) Miért vicces a számodra a kajmánfaktor, s miért nem az a hunorfaktor?

  A Jobbik csak kimondta azt, amit szinte mindenki gondolt. Mondhatni felismert egy piaci rést.

  Hitler is. Mao is. Fidel is. Pol Pot is. Soroljam? Nem az a kérdés, hogy hoz-e hasznot valakinek, ha meglovagol bűnös ösztönöket, a kérdés az, hogy meg tudja-e (akarja-e) azokat fékezni. A fölsoroltak nem tudták.

  Egy olyan problémát, ami húsbavágóbb a gazdasági bajoknál is. A cigánybűnözés pedig 90 előtt hivatalos kriminológiai fogalom volt.

  Egyrészt nem volt bevett szakmai fogalom (nehezen is vizsgálható, ki cigány, s ki nem), de nem is ez a kérdés. A kérdés inkább az, miért lenne norma egy demokrácia számára a kommunista diktatúra. Vicces a ti antikommunizmusotok.

  Ettől függetlenül erkölcsileg súlyosabb kategória a fizikailag is megvalósuló lopás, ahol konkrétan mástól vesznek el valamit.

  Az adócsalásnál is fizikailag vesznek el mástól valamit. Ha ellopják a bankkártyád adatait anélkül, hogy a kártyát eltulajdonítanák, s lerámolják a számlád, akkor is fizikailag vesznek el tőled valamit. Az elkövetés eszközrendszere nem szokványos, s nagyban digitális és részben virtuális. Ennek dacára fizikailag rövidítenek meg. Ha nem hiszed, próbáld ki az azt követő egy hónapot! Erkölcsileg egy bűn megítélésénél mindig az elkövetett bűn következményei a mérvadóak. (Az erkölcstan egy tudomány: szabályai vannak. A hasraütés pedig még zsenialitás esete mellett sem a legjobb szakmódszer. Pláne így!)

  Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy nem nagyon fog vastagon a bírói toll a visszaesőknél sem.

  A bírói gyakorlat a törvényi rendelkezések figyelembevételével alakult ki. Lehet keveselni a visszaesés jogi szankcióit, de tagadni a súlyosbítás tényét merész. (Meg persze ignoráns.)

  2009-ben milyen munkát adnál több tízezer vagy százezer olyan embernek, akinek gyakran 8 osztálya sincs, nemhogy versenyképes szakmája, néha még beszélni is alig tud, és nem képes arra, hogy 8 órán keresztül folyamatosan csináljon valamilyen számára előírt dolgot?

  2009-ben értelmeszerűen segédmunkát. De semmi sem kényszerít arra, hogy a problémát 2009-ben oldjuk meg. Egy szakma három év alatt elsajátítható. Egy átlagos munkanélküli cigányt tehát minimum hat szakmára lehetett volna kiképezni 89-óta, ha ezzel a problémával ténylegesen foglalkozott volna valaki. Normális demokráciában a többségi társadalom is tesz valamit a leszakadók fölzárkóztatásáért. A Jobbik politikája pont azért ocsmányság, mert az összefogást, a társadalmi szolidaritást teszi lehetetlenné. Persze mulasztásos alkotmánysértést követtek el az országgyűlés pártjai is, élükön a Szadesszel, a Fidesszel és a Maszoppal.

  A belinkelt híradásokból is kiderül, hogy a többségi társadalom magára hagyta a térséget. A rendőrség nem fordít kellő figyelmet a településre és a kettősgyilkosság következményeit sem segítettek lelki gondozók földolgozni. Az erőszak könnyű és gyors megoldást ígér (mindkét oldalon), de ezt az ígéretet sosem teljesíti be. A cikkben olvashatod, hogy a kettős gyilkosság előtt a faluban ne volt roma-magyar ellentét. Egyetlen erőszakos tett fölboríthat tehát mindent, s megmérgezheti a levegőt, ha olyan a társadalmi környezet. A parlamenti pártok bűne tehát nem az, ami a Jobbiké. Ők nem gyújtogatnak, ők csak hagyták, hogy minden kiszáradjon és most gyorsan kapjon lángra. Ilyen értelemben a Jobbik azt a politikát fejezi be, melyet az MDF, a MSZP, az SZDSZ és a FIDESZ (+ KDNP, FKGP) megkezdtek.

 • sanyi

  2009 augusztus 26 at 9:19

  Marky! Elolvastam amit írtál. Azon kivűl amit chárli mondott (nagyjából egyetértek vele) egy nagyon fontos dolgot tennék hozzá. Mindet amit írtál (egy csomó dologban pl a törvények maximális betartatásában abszolote egyetértek) csak és kizárólag a tünetek kezelése jó (vagy nem jó) szerintem. Azt írod hogy egy csomó cigány még a nyolc osztályt sem végzi el. Ez jelen pillanatban igaz. De Miért? Valahol már irtam (vagy más írta nem tudom…)Hány olyan óvoda van ahol az óvónők tudnak cigányul? Iskola? És itt most lehet elkezdeni mutogatni hogy mer nincs cigány értelmiség mert ezek annyira hülyék stb, stb, De hát hogy nevelkedjen roma értelmiség ha ki vannak rekesztve az oktatásból? (és sajnos amennyire én látom nagyon hülyék a politikai “vezetőik”) Szegény, tanulatlan, emberek gyermekeitől várná el a többségi társadalom hogy legyenek illemtudóak, tanultak, és fogják be a pofájukat. Nem fog menni. Amig a többség mindenfajta konkrét ismeretek nélkül folyamatosan b. sztatja őket addig nem fognak akarni/tudni beilleszkedni. Vágod? De én sajnos nem várok sok jót attól a Magyarországtól ahol fellázadtak a 300 forintos legális vizitdij ellen ami kiváltotta volna az esetnkénti több ezer forintos hálapénz intézményét…

 • Askeladden

  2009 augusztus 26 at 9:43

  “Hány olyan óvoda van ahol az óvónők tudnak cigányul? Iskola?”

  Nagyon nem vagy képben sanyi!

  A cigányok ügye nem nyelvi kérdés!

  Nincs egységes cigány nyelv, ahány nagyobb család, annyi nyelvjárás, de az is kevert. (A lováriaknál és ehhez jönnek még a beások!)

  Talán az RTL klubnak (azt nézik a romák) kellene pár évig egy egységesített lovári nyelvjárásban is sugározni, akkor talán lenne egységes nyelvük, ma nincs olyan, de szerintem igényük sincs komolyabban rá, hisz a “törzsi” funkcióját most is betölti.

  Hasznosabb lenne a roma gyerekeket magyarul, vagy angoluk oktatni az óvodákban. Lováriul tök elég lenne egy két udvariassági fordulat ismerete.

 • Askeladden

  2009 augusztus 26 at 10:11

  A legújabb felmérések szerint ma már a magyarországi cigányok 90%-a magyar anyanyelvű, és csak 5%-uknak a roma nyelv és szintén 5%-uknak a román (beás) az anyanyelve. (1971-ben még 21% roma anyanyelvű, illetve 8% beás anyanyelvű volt!) Az oláhcigány származásúak egy része kétnyelvűnek nevezhető, a magyar mellett beszéli a roma nyelvet is.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_rom%C3%A1k

  Amúgy én megértem azokat a nemcigány pedagógusokat akik nem lelkesednek azért, hogy neveletlen roma gyerekekkel kelljen foglalkozniuk, tanulni vágyó, kedves nem roma gyerekek helyett. A romák is előítéletesek a nem roma tanárokkal szemben, gyakran ellenségesek is.

  Jobb lenne ha indiai, vagy nagybritaniai pakisztán származású vendégtanárok segítenék a roma gyerekek nevelését, a hasonló rasszjegyű tanárokat szerintem jobban elfogadnák.

 • sanyi

  2009 augusztus 26 at 10:22

  Askeladen!

  Hát akkor ideje lenne egységesíteni nem? még jó hogy az iszonyatosan müvelt “magyarok” (csak tudnám h. kik azok) csak a National Geograpichot meg a Mezzót nézik ugye…?

  A Romániai magyaroknak is tök elég lenne megtanulniuk Magyarul köszönni. A román nacionalisták szerint… Szerinted is? Amúgy igen tanítani kéne magyarul és angolul IS. A kulcsszó: Tanitani

 • Charlie

  2009 augusztus 26 at 10:31

  A cigányok ügye nem nyelvi kérdés!

  Nincs egységes cigány nyelv, ahány nagyobb család, annyi nyelvjárás, de az is kevert. (A lováriaknál és ehhez jönnek még a beások!)

  Történetesen egy jobboldali kari vezetésű tanítóképző intézmény oktatója vagyok (ezt azért írom ide, mert meggyőződésem, hogy konzervatív, kereszténydemokrata alapon is ugyanaz a teendő, mint szociáldemokrata alapon). Nálunk a tanítóképző szakosoknak van romológiai tanegységük. Sokan lováriból nyelvvizsgáznak is. A nyelv elsajátítása nem azért fontos a számukra, mert ennek segítségével kommunikálnak a szülőkkel, hanem azért, mert tanulmányaik során elsajátítanak egy speciális kultúrát, pl. azt, hogy beszélhet egy nő a cigány kultúrában úgy egy férfival, hogy nem sérti meg, tehát nem hiúsítja meg eleve azt, amiért a beszélgetésbe belefog. Sanyi szerintem a nyelvet tágabb értelemben értette.

 • Askeladden

  2009 augusztus 26 at 10:31

  Nem érdemes a körtét az almával összehasonlítani, bár mindkettő gyümölcs. Az afrikaiak általában gyorsabban futnak, mint ahogy a zsidók sakkoznak, vagy mi. Azért ebből nincs probléma, történelmileg így alakult.
  A romániai magyar nemzetiség egy államiság örököse (származásilag lehetnek akár németek vagy cigányok is), a romaság meg elakadt törzsi szinten. Vagy megszervezik magukat roma nemzetté – ezt nem nézem ki belőlük, vagy assimilálódna és csak folkról szinten lesz romaság, mint a palócok, kunok, jászok.
  Ez az esélyesebb, de ehhez idő kell, meg jó gazdasági helyzet. Addig meg marad a feszültség.

 • Askeladden

  2009 augusztus 26 at 10:49

  ” A Romániai magyaroknak is tök elég lenne megtanulniuk Magyarul köszönni. A román nacionalisták szerint… Szerinted is? ”

  Szerintem a ht magyarokat megilletné a magyar hivatalos nyelvű közigazgatás az általuk lakott településeken (60% felett automatikusan, az alatt a helyi viszonok függvényében.)

  Amúgy nem tartom ördögtől valónak az asszmilációt, az elrománosodott magyarnak még nem kell rögtön magyarellenes sovén románná válnia. Lehet úgy is román nyelvű, hogy közben a magyar származása miatt barátságra törekszik a magyarokkal.

 • Gabriel

  2009 augusztus 26 at 12:50

  Askeladden,
  én úgy tapasztalom, hogy az asszimiláció lényege az, hogy egyrészt hasonulni kell a befogadó nemzethez, valláshoz stb., és ezzel egyidőben nagyon kell utálni azokat, ahonnan jöttünk…

 • marky

  2009 augusztus 26 at 15:10

  Kedves Charlie!

  Nem válaszolok minden sorra, csak a lényegre.

  Az ilyen mondatok alkalmasak arra, hogy kiírd magadat a komolyan vehető személyek sorából. (Bűnt bűnnel üldöznél.)

  A svédeknél csinálták, a szlovákoknál is, állítólag a cseheknél ma is. Akkor lenen bűn, ha törvénytelenül végeznék. Szvsz nincs olyan erkölcsi ok, ami miatt ezt ne lehetne kivitelezni. 3 év múlva 7 milliárd ember lesz a Földön, miközben normál körülmények között kb. 3 milliárd lenne az, amit a bolygó optimálisan el tud tartani. Ilyen helyzetben közt nem hinném, hogy társadalmilag túl nagy szükség lenne arra, hogy a bűnözők továbbörökítsék a génjeiket. Az ilyenek gyermekNEVELÉSre amúgyis alkalmatlanok (mint az látható is), csak további terheket raknának az állam nyakába.

  K.Á-ról és tesójáról:

  Elképzelhető, hogy valamiféle szerepkonfliktusuk, identitászavaruk volt, mint az izraeli náci fiataloknak. Majd kiderül. Katolikusok szerintem ritkán járnak izraeli kibucokba, főleg az utóbbi években.

  Hitler is. Mao is. Fidel is.

  Hitler sem került volna hatalomra, ha a többi politikai erő, akinek módja lett volna rá, nem q*rja el, és megoldja a problémákat. Most sem a jobbik betiltása vagy ilyesmi a megoldás. A problémákat kellett volna megoldani. A fidesznek sem a Jobbik lesz 2010-ben az ellensége, hanem a saját esetleges balf*sága, tutyimutyisága, mindenkinek megfelelni vágyása, stb.
  Fidelt meg bírtam.

  Egyrészt nem volt bevett szakmai fogalom (nehezen is vizsgálható, ki cigány, s ki nem), de nem is ez a kérdés.

  Szerintem ránézésre vizsgálható. De ha nem vizsgálható, mi alapján merik egyesek kijelenteni, hogy a cigányok 80%-a munkanélküli, meg el vannak nyomca, meg ilyesmi. Vagy olyankor vizsgálható?

  két idézet CB ügyileg:

  „…egy olyan etnikumról van szó, amely mind módszerbelileg, mind taktikailag specializálódott bizonyos bűncselekményekre. Ilyennek számított a “gagyizás”, rézből készült ékszerek aranyként értékesítése, trükkös lopások, besurranásos lopások, zseblopások és így tovább. Nem az egész cigányságról volt szó, csak egy bizonyos rétegről, bizonyos családokról, akik a nagy bűnelkövetői hányadnál jóval gyakrabban hajtották végre cselekményeiket, és az elkövetéssel párosult erőszak sokkal inkább irritálta a környezetet, mint más elkövetők esetén. Ha egy etnikum elkövetőként számba jöhet, és ehhez járul a speciális, egyedi jellemzőket mutató módszer, akkor a bűnüldözésnek is szakosodnia kell. Eredményes felderítést végrehajtani speciális ismeretek nélkül képtelenség. Nem volt itt szó semmiféle fajgyűlöletről, rasszizmusról a rendőrség részéről. A bajok akkor kezdődtek, amikor a politika olyan feladatok végrehajtását is a rendőrségen kérte számon, amihez annak semmi köze nem volt.”
  (Tonhauser László ny. rendőr alezredes)

  A kriminalisztikában már korábban ismert volt, hogy a cigányok elkövetési módjainak vannak bizonyos minőségi és mennyiségi jellemzői, egyebek között az indokolatlan brutalitás és rombolási hajlam. […] A cigány bűnelkövetők oroszlánrésze (70-80 százalék) egy kimondottan kriminális életvitelt folytató szubkultúrából kerültek ki, ezt támasztotta alá a visszaesők, többszörösen visszaesők rendkívül magas aránya is. […] Míg a magyar csoportban csak az indulati cselekmények esetén – tehát a teljes bűnözési mező egy szegmensében – mutatkozik felfokozott, romboló agresszió, addig az asszimiláns és a cigány csoport bűnelkövetésének valamennyi lényeges területén fokozott agresszivitás nyilvánul meg. […] Az asszimiláns és a cigány csoportban a bűnismétlők aránya egyaránt mintegy 80 százalék, a magyar csoportban talált érték majd kétszerese.”
  (Dr. Póczik Szilveszter kriminológus Cigány integrációs problémák (Kölcsey Intézet, 2003, Budapest)

  Az adócsalásnál is fizikailag vesznek el mástól valamit

  Szerintem ez sokaknak új információ.

  Egy szakma három év alatt elsajátítható. Egy átlagos munkanélküli cigányt tehát minimum hat szakmára lehetett volna kiképezni 89-óta, ha ezzel a problémával ténylegesen foglalkozott volna valaki. Normális demokráciában a többségi társadalom is tesz valamit a leszakadók fölzárkóztatásáért

  Hány év is telt el a cigányok Magyarországra érkezés óta? Vagy a rendszerváltás óta. Szerintem több mint három. És a többségi társadalom az adófizetők révén biztosítja az ingyenes alap és középfokú oktatást, a szakképzést de még a felnőttkori oktatásra is számos lehetőséget.

  A Jobbik politikája pont azért ocsmányság, mert az összefogást, a társadalmi szolidaritást teszi lehetetlenné.

  Kivel kéne összefogni vagy szolidalizálni? Olyanokkal, akiknek jelentős része bűnöző, vagy csak szimplán az adófizetők pénzéből él(ősködik) már két évtizede? Az a vonat már elment. A türelem sokaknál eddig tartott. Székelyföldön – Jobbik nélkül – már léptek az emberek, a cseheknél és szlovákoknál is több helyen. Ha a hatalom nem oldja meg a problémát, itt is ez lesz.

  A rendőrség nem fordít kellő figyelmet a településre és a kettősgyilkosság következményeit sem segítettek lelki gondozók földolgozni.

  Aham. Tehát a kettős gyilkosság miatt kell lopni, fenyegetőzni meg jogsi nélkül száguldozni, stb.

  A cikkben olvashatod, hogy a kettős gyilkosság előtt a faluban ne volt roma-magyar ellentét.

  Igen, ez véleményem szerint egy szokásos lózung. Mármint a polgármester ezen kijelentése. Vér talán nem folyt, de kétlem, hogy olyan fene harmonikus lett volna az együttélés.

 • marky

  2009 augusztus 26 at 15:11

  Kedvas Sanyi!

  Azt írod hogy egy csomó cigány még a nyolc osztályt sem végzi el. Ez jelen pillanatban igaz. De Miért?

  Jó kérdés.

  Az alapfokú oktatás ingyenes és általános már legalább egy évszázada. A középfokú oktatás és a szakképzés is, és napjainkban a felsőoktatásba is szinte csak az nem kerül be, aki nem akar. Egy pár éve az étkeztetés és a könyvek is ingyen, vagy szinte ingyen vannak az ún. rászorulóknak. Szóval az anyagiakra nem igazán foghatják.

  Mivel a szlovákoknál, cseheknél, románoknál, bolgátoknál, osztrákoknál, franciáknál, finneknél, st. (vvagyis mindenhol, ahol cigányok élnek) ugyanez a helyzet az ottani cigányokkal, vélhetően azért, mert a cigány közösségekben nincs igény az ilyesmire. Vagyis saját lecsúszottságuk oka a saját primitív kultúrájuk.

  Valahol már irtam (vagy más írta nem tudom…)Hány olyan óvoda van ahol az óvónők tudnak cigányul? Iskola? És itt most lehet elkezdeni mutogatni hogy mer nincs cigány értelmiség mert ezek annyira hülyék stb, stb, De hát hogy nevelkedjen roma értelmiség ha ki vannak rekesztve az oktatásból? (és sajnos amennyire én látom nagyon hülyék a politikai “vezetőik”)

  Miért lennének kirekesztve? Ki tiltja meg Horváth Aladárnak vagy Mohácsivészéknek, hogy a megélhetési politizálás helyett inkább tanítsák a saját fajtájukat? Ha meg nem mennek a cigányok óvónőnek, miért várnak el cigány anyanyelvű óvodát? Mert ha valamelyik el is végez egy tanítóképzőt, jellemzően megy is értelmiséginek valami gittegylet szintű pénzlenyúló alapítványba. Ismertem egy cigány tanítólányt, aki tanított egy elég elcigányosodott általános iskolába, de sokszor sírva menekült ki az osztályból, mert őt sem kímélték. Abba is hagyta ha jól tudom.

  Szegény, tanulatlan, emberek gyermekeitől várná el a többségi társadalom hogy legyenek illemtudóak, tanultak, és fogják be a pofájukat.

  És teljes joggal várják el. Az én nagyszüleim és dédszüleim (gyakorlatilag összes) parasztok voltak, 6 elemivel. És mégis tudták, hogy hogy illik egy fehér embernek viselkedni. Érdekes módon a Föld más vidékein is vannak jócskán szegény – a cigányoknál jóval szegényebb – népek, és mégsem viselkednek állatokként.

  Nem fog menni.

  Persze hogy nem. Főleg ha ilyen viselkedéssel is tömik őket pénzzel, és erkölcsi felmentést adnak nekik számos bűncselekmény alól, más esetekben pedig a “körülményeiket” figyelembe véve a bíróságok rendszeresen a legenyhébb szóbajöhető büntetéseket szabják ki (köszönjük lomnici)

  Amig a többség mindenfajta konkrét ismeretek nélkül folyamatosan b. sztatja őket addig nem fognak akarni/tudni beilleszkedni. Vágod? De én sajnos nem várok sok jót attól a Magyarországtól ahol fellázadtak a 300 forintos legális vizitdij ellen ami kiváltotta volna az esetnkénti több ezer forintos hálapénz intézményét…

  Teljes joggal b@tatják őket. Elég sokat költöttek már rájuk a dolgozó emberek pénzéből akik nemhogy köszönetet kaptak volna ezért, de még a bűnözésüket is el kell viselni, arról nem is beszélve, hogy hihetetlen mértékben szaporodnak, kiszorítva sok helyről a fehéreket.

  A 300 ft-os vizitdíj ellen pedig jogos volt a “lázadás”, mivel egyrészt pont azon a rétegen csattant volna újra az ostor, akik amúgyis befizetik a TB-t, és azok mentesültek volna a vizitdíj fizetése alól, akik amúgysem. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy gyurcsibohóc pofátlanul hazudozással vádolta OV-t, amikor az a vizitdíjat vizionálta 2006-ban. Nagyon megérdemelte a szoclib, hogy rájuk szakadjon a padlás.

 • Gabriel

  2009 augusztus 26 at 16:21

  marky,
  “Katolikusok szerintem ritkán járnak izraeli kibucokba, főleg az utóbbi években.”
  Katolikus létemre én is többször voltam látogatóban kibucokban…
  Több (katolikus) barátom hónapokig önkéntesként (volunteer), dolgozott teljes ellátásért, szállásért és zsebpénzért cserébe különböző kibucokban. A teljes ellátásban a napi ötszöri étkezés mellett mosoda, orvosi ellátás, “kirándulások” és a kocsmanapok is benne foglaltattak. Az ország és a zsidó élet megismerésére ez a legjobb módszer, csak nyáron kibírhatatlan meleg van főleg a földeken. Neked semmiképp sem ajánlanám…

 • Charlie

  2009 augusztus 26 at 23:15

  A svédeknél csinálták, a szlovákoknál is, állítólag a cseheknél ma is. Akkor lenen bűn, ha törvénytelenül végeznék. Szvsz nincs olyan erkölcsi ok, ami miatt ezt ne lehetne kivitelezni. 3 év múlva 7 milliárd ember lesz a Földön, miközben normál körülmények között kb. 3 milliárd lenne az, amit a bolygó optimálisan el tud tartani. Ilyen helyzetben közt nem hinném, hogy társadalmilag túl nagy szükség lenne arra, hogy a bűnözők továbbörökítsék a génjeiket. Az ilyenek gyermekNEVELÉSre amúgyis alkalmatlanok (mint az látható is), csak további terheket raknának az állam nyakába.

  Mit csináltak a svédeknél? Más. A Harmadik Birodalomban a Soá is törvényesen történt. Minden törvényekben és rendeletekben szabályoztatott úgy, ahogy. A Soá nem volt bűn? A Dunába lövetések nem voltak bűnök, mert a nyilas törvénykezés szerint lehetséges volt zsidókat ill. rögtön ítélés során “elítélt” politikai foglyokat egyszerűen lepuffantani? A Gulág nem bűn, csak mert Sztálin törvényei megengedték?

  Elképzelhető, hogy valamiféle szerepkonfliktusuk, identitászavaruk volt, mint az izraeli náci fiataloknak. Majd kiderül. Katolikusok szerintem ritkán járnak izraeli kibucokba, főleg az utóbbi években.

  Az izraeli náci fiataloknak nem volt szerepzavaruk: Nem minden izraeli állampolgár zsidó. Az oroszországi bevándorlók egy részének egyetlen nagyszülője volt csak zsidó, vagy még az sem, csak hamisították a papírjaikat. Tehát, hogy értsd: Az Izraelben elfogott náci fiatalok nem voltak zsidók. Amúgy magam nagyon is remélem, hogy hamar kiderül, honnét vette Kiss Árpád kibucos múltjáról szóló értesüléseit az Origó újságírója, s miért nem írta le a gyengébbek kedvéért, ez nem jelenti, hogy az illető zsidó. Ha kiderül, hogy a hír ráadásul kacsa, én azt is remélem, hogy az Origo nem közöl tőle több cikket, s más folyóirat sem. Ez a minimum. Elvem, az újságíró tanuljon meg írni. Újságot. Tudom, ez ma már elitista gondolkodás. De hát én konzervatív vagyok.

  Hitler sem került volna hatalomra, ha a többi politikai erő, akinek módja lett volna rá, nem q*rja el, és megoldja a problémákat.

  Ezt senki sem vitatja. Én, mondjuk, a demokratikus pártok politikai felelőségről beszélnék, nem elkúrásról. Nem eufemizmus okán, hanem épp fordítva: A szeretkezés túlságosan szent dolog ahhoz, hogy a politika bemocskolja. A politikusi potenciát sem látom mindig. Sőt.

  Most sem a jobbik betiltása vagy ilyesmi a megoldás. A problémákat kellett volna megoldani. A fidesznek sem a Jobbik lesz 2010-ben az ellensége, hanem a saját esetleges balf*sága, tutyimutyisága, mindenkinek megfelelni vágyása, stb.

  A Jobbik politikai párt. Amíg nem követ el törvénytelenségeket és nem sérti az alkotmányt, nem szabad betiltani. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a Jobbik nem esküdt ellensége mindennek, ami demokrata, európai, s mindannak, ami magyar. (A magyar — még ha ez sokaknak magas is, európai nép.) A Fidesznek kutya kötelessége harcra, politikai harcra kelni a Jobbikkal. S legyőznie is kötelessége. Elérni, hogy a Jobbik úgy essék ki a parlamentből 2014-ben, mint a MIÉP 2002-ben. Ha ez a Fidesznek nem sikerül, ne is kerüljön többé a szemem elé!

  Fidelt meg bírtam.

  Nem vitás, igazi jobboldali vagy. Én meg nyilván igazi baloldali. (Én ugyanis sosem bírtam.)

  Szerintem ránézésre vizsgálható. De ha nem vizsgálható, mi alapján merik egyesek kijelenteni, hogy a cigányok 80%-a munkanélküli, meg el vannak nyomca, meg ilyesmi. Vagy olyankor vizsgálható?

  Te nyilván azt is tudod ránézésre, ki zsidó, örmény, görög, bolgár. Egyszerűen fajiságra áll a szemed. Én viszont már láttam fehér bőrű, vörös hajú, zöld szemű lányt, akinek mindkét szülője roma. Mondom, nem igazán látszott meg rajta. Nem is nevezte magát romának. Ő akkor most roma? Ki dönti el? Az Állami Rasszhivatal (Bp, 1054, Csendőr köz 3.)? Láttam cigánynak látszó fiút, kis növésű, kreol bőr, göndör haj, nógrádi tájszólás: mindkét ágon zsidó volt. Ő is roma? Ki dönti el? Vagy az, hogy roma-e valaki, vagy örmény, török, dalmát stb., az mindegy, elég, hogy nem magyar? De ha magyarországi örmény már egy kukkot sem tud örményül? Ez nem számít? Sváb magyarkodhatik? Ki engedélyezi és kinek, hogy magyarkodhatik? Ad rem. Alkotmányosan cigány társadalmi szervezetek mondhatják a saját tagságukról (mely önkéntes), hogy hány százalékuk munkanélküli. A többi blöff, más néven, a statisztiuka tudománya által némiképp legitimáltan: becslés. Óvatos vagy óvatlan.

  Tonhauser Lászlót idézted. Ha a Wikipedia lábjegyzeteivel is bíbelődtél volna, akkor kiderül a számodra, hogy az idézet egy könyvéből származik, mely 1999-ben, tehát tíz, azaz 10 évvel a rendszerváltás után jelent meg. Tonhausert amúgy sosem az eszéért szerették a nők. Hogy akkor miért szerették, arról írjon a Havas könyvet! De Te azért majd olvasd el a könyvet okvetlen. Amennyire Tonhauser kriminológiai szakirodalom, annyira a Havas Tonhauser-könyve is lesz ugyanis szexuálpszichológia.

  Póczikkal nem foglalkoznám, magad is megadtad a forrást: Nem a Kádár-korszak szerzője.

  Hány év is telt el a cigányok Magyarországra érkezés óta? Vagy a rendszerváltás óta. Szerintem több mint három. És a többségi társadalom az adófizetők révén biztosítja az ingyenes alap és középfokú oktatást, a szakképzést de még a felnőttkori oktatásra is számos lehetőséget.

  Igen. Csak arról feledkezel meg, hogy nem mindenkinek és nem mindenhol. (A probléma amúgy nem korlátozódik a romákra. Bizonyos térségben a teljes lakosság iskolázottságával van baj. Most én is kérdezzem meg retorikailag remegtetett hangon, hogy hány száz éve is élnek itt magyarok?)

  Kivel kéne összefogni vagy szolidalizálni? Olyanokkal, akiknek jelentős része bűnöző, vagy csak szimplán az adófizetők pénzéből él(ősködik) már két évtizede?

  Pontosan. Velük. Ahogy a GYES-sen lévő élősködőkkel is. A rokkantaknak nevezett élősködőkkel is. A fogyatékosoknak hívott élősködőkkel is stb. A “jelentős rész” amúgy olyan fogalom, mely kedvünkre tologatható. Tényleges adat sem kell hozzá. Elég a ráérzés. Nem szeretem, ha valaki hasraütésszerűen politizál. Hajlamos vagyok erkölcstelenségnek tartani.

  Az a vonat már elment. A türelem sokaknál eddig tartott. Székelyföldön – Jobbik nélkül – már léptek az emberek, a cseheknél és szlovákoknál is több helyen. Ha a hatalom nem oldja meg a problémát, itt is ez lesz.

  Ellentétben veled én nem temetem a jogállamot. Sőt. A Jobbik hosszú távon kinyiffan a demokrácia immunrendszerében. A Gárda betiltása a láz első jele. Nem a Jobbik elnöki székéből, de nem is valamelyik állami vezetőpozícióból vonul majd tisztes nyugállományba Vona.

  Tehát a kettős gyilkosság miatt kell lopni, fenyegetőzni meg jogsi nélkül száguldozni, stb.

  Nem. De ezt Te is tudtad, amikor ezt leírtad. Csak mivel nem kívánsz/tudsz érvelni, ferdítesz. Hasonló etikátlansággal most én is ideírhatnám, hogy vonulgatunk, gárdázgatunk, falu végén családokat gyilkolgatunk? Amúgy jogsi nélkül száguldoznak adott esetben nem romák is. Lopni is lopnak nem romák is. Fenyegetőzni is fenyegetőznek nem romák (én már hallottam gárdista avatókon szónokokat). Megkérdezhetem: Tehát a romák miatt járnak lopni nem romák, a romák miatt száguldoznak a diszkókból halálos balesetett okozva ittas és “becuccolt” nem romák stb.? Ugye nem egyszerűsítjük le a mi kis vitánkat a demagógia ennyire unalmas szintjére. Legalább rethorice ne! Trópusokat, trópusokat, Marky!

 • sanyi

  2009 augusztus 27 at 8:52

  Askeledon! Hála istennek hogy van Charlie mert ő írásban jobban fogalmaz mint én, beszélni persze abszolute nem tudok … (nem állok jól tudom!) Szóval ezt a nyelvi dolgot valóban tágabb értelemben gondoltam. Megpróbálom leírni egy példával hátha úgy jobban érthető lesz (nem biztos..) Tehát:

  Bő 10 évvel ezelőtt abban a kerületben ahol én lakom kitlállták hogy átvesznek egy programot Amerikából melynek az lenne a lényege hogy az utcán csellengő fiatalokat (ugyebár itt a romákra céloztunk rá) egy különálló helyre “becsábitani” ahol tudnak pinpogozni, beszélgetni, esetleg programokat csinálni egyszóval kulturálódni. Na ehhez kerestek segítőket. Én jelentkeztem. Amikor leültem a vezetővel Szalkai Lajossal
  a következőket mondta: Nem nagyon szereti a cigányokat mert szerinte nem emberek de itt van ez a meló és hát találjak ki valamit hogy mivel tudnék én csatlakozni ehhez. Ebből tudtam már hogy az egészből nem lesz semmi de látni akartam hogy pontosan mi történik ezért elvállaltam h. kosarazni tanítom a srácokat… Elindult a program és láss csodát tényleg “odaszokott” a helyre egy csapat akik egyébként egyáltalán nem voltak olyan gázosak viszont fiatalok voltak. Az ipse (a lajos) minden olyan kísérletünket (többen voltunk) meghiúsította ami arra irányult volna hogy valódi közösséget szervezzünk avval a felkiáltással hogy: Ezeknek? Mivel semmilyen fajta programot nem nyújtottunk a gyerekek leamortizálták a helyet (14 – 16 évesek) 2 hónap alatt. Fél évig ment a “buli” a csávó fölvette a fizetését és folyamatosan bizonyította a fönökeinek hogy ezekkel a cigányokkal nincs mit kezdeni nem érdekli őket semmi. Papiron minden héten volt valami program (amiért fel is vette a pénzt és állandóan Nekem is pénzt akart adni cserébe aláírást kért…) de a valóságban nem történt semmi. Kinyitotta a helyet reggel aztán este meg bezárta… A programból semmi sem lett. Én akkor 20 éves lehettem és nagyon naiv voltam. Azt hittem ez egyedi eset. Azóta pontosan tudom hogy nem egyedi hanem ez kb így működik az országban. Vannak programok, pénzek jó ötletek, de a 95% – a pénznek, az ötletnek, és a programoknak megbukik azon hogy a “magyarok” akiknek meg kéne valósítaniuk a dolgokat az “ezeknek minek” felkiáltással elszabotálják, ellopják a dolgokat. Tisztelet természetesen a biztosan létező kivételeknek!!!! Szóval ha azt szeretnénk hogy változzanak a dolgok akkor “nekünk” is változnunk kéne. És most nem azt mondtam hogy ha egy cigány ember vét a törvények ellen akkor ne kapja meg érte a büntetését a jog szerint!

 • Askeladden

  2009 augusztus 27 at 10:08

  sanyi! Szerintem nagyon összetett ez a kérdés, nem is fogjuk megoldani, majd lesz valahogyan, sokat nem tehetünk. Én bármit el tudok képzelni: véres polgárháborút vagy békés asszimilációt is. Sőt személyesen is: véres konfliktusba vagy mély barátságba kerülni egy romával, nem láthatom a jövőt.

  Sajnálom, hogy most a JP erre a témára fogyatkozott, más dolgok jobban érdekelnének.

  Meg tök OFF-ok vagyunk itt: eredetileg Csurka szefárd zsidózásáról volt szó. Mondjuk érdekelne a szefárd zsidók és a romák kapcsolata Magyarországon a török hódoltság idején! 🙂

 • Charlie

  2009 augusztus 27 at 10:23

  Mondjuk érdekelne a szefárd zsidók és a romák kapcsolata Magyarországon a török hódoltság idején! :o)

  E kapcsolat főleg kereskedelmi, ill. szolgáltató, iparos jellegű volt. Bizonyíthatóan sok kóser metsző kését élezték roma köszörűsök (e zömükben arab betűkkel írt héber, kisebb mennyiségben rovásírással írt középlovári nyelvű számlákat az APEH levéltára őrzi, egy gyűjtő küldte be, egy millió forintot akart nyerni velük, de nem ezeket a számlákat sorsolták ki, mivel nem találták rajtuk a TREOR-számokat). Tenyérjóslást a szfárd zsidók sajnos nem vehettek igénybe, tórai tilalmak miatt. Erős, magának tenyérjósoltató szekuláris, ámde cionista zsidó réteg pedig ebben az időszakban még nem figyelhető meg (a szfárd zsidók között). Erős viszont az együttműködés zenei téren. Igaz ez elsősorban az arabok közé került cigányság (navarok) és a szfárdok relációjában mondható el.

 • Gabriel

  2009 augusztus 27 at 11:25

  Charlie,
  és ne feledkezzünk meg a boldog békeidőkről sem, amikor még cigányok húzták a talpalávalót Nagy-Magyarországon a haszid lakodalomban…

 • Charlie

  2009 augusztus 27 at 11:35

  A klezmerim meg Lagzi Lajcsi dédnagyapjának lakodalmára mentek át támuz hó 19-én zenélni. Azok voltak a régi szép idők!

 • Askeladden

  2009 augusztus 27 at 11:41

  A boldog békeidőkben Osztrák-Magyar Monarchia volt, ennek a magyar tartományát szerették volna a magyarok “Nagy-Magyarország”-nak látni, de igazából nem volt az. Nagy-Magyarországnak Moháccsal befellegzett.

 • aritus

  2009 augusztus 27 at 12:19

  Charlie, zseniális a “a közv. kutatás is kutatás” c. szösszeneted!:))) (azt nem tudom, hogy oda hogy lehet-e kommentelni, és ha igen, hogyan.

 • Charlie

  2009 augusztus 27 at 13:20

  A boldog békeidőkben Osztrák-Magyar Monarchia volt, ennek a magyar tartományát szerették volna a magyarok “Nagy-Magyarország”-nak látni, de igazából nem volt az. Nagy-Magyarországnak Moháccsal befellegzett.

  A történelmi Magyarország mindig is soknemzetiségű volt. Most attól függetlenül sem lehet “nemzetállamnak” tekinteni, hogy maga a fogalom sem létezett még ekkor. Mohács előtt sem beszélhetünk tehát magyar nemzetállamról. Ahogy Csehország estében sem cseh nemzetállamról. Maga a nemzetállam fogalma is csak XIX. századi. Magyarországot mindig is több nemzet alkotta. A magyarságon belül is több, különálló nemzettudattal rendelkező csoport élt (jászok, kunok, székelyek, később csángók). Az állam több nemzetség összefogásából való fönnálltát Erdélyben ki is mondták (Unio trium nationum). A több nemzetre épülő államfogalom további kiváló példája az 1868-as XXX. tc., mely kimondta a magyar-horvát kiegyezést. Tehát még a lehetetlen nemzetállami keretben is voltak, s lehettek volna még sikeres próbálkozások arra, hogy az eredeti soknemzetiségű, azaz sok politikai nemzet közös államaként egykor létezett Magyar Királyságot átmentsék a modernitásba.

 • Askeladden

  2009 augusztus 27 at 13:26

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy-ausztriai_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok

 • Charlie

  2009 augusztus 27 at 14:17

  Charlie, zseniális a “a közv. kutatás is kutatás” c. szösszeneted!:))) (azt nem tudom, hogy oda hogy lehet-e kommentelni, és ha igen, hogyan.

  Persze, hogy zseniális a szösszenetem. Nekem minden szösszenetem zseniális. Ab ovoex officio. S mivel már Tizennemtudomhanyadik Lajos is megmondta, hogy a zseni én vagyok (mármint én, a Charlie, franciásan a Charles, vagy kedveskedve Charlemagne, amúgy tulajdonság is rövidült e szóból: charme), ezért nem is lehet kommentálni. Egyszerűen nincs rá lehetőség, mert nem lehet rá szükség.

  Shaddai szerint, aki kritikaibb viszonyt ápol velem kapcsolatban (figyelem: ápolni kell, tehát hosszútávon semmilyen kritika sem életképes [velem kapcsolatban]), szóval az anakolutot lezárandó, Shaddai szerint a tumblr.com-on úgy lehet(ne) kommentelni, hogy nyitsz magadnak egy nevet, s átveszed a kajmánsziget kommentlandó posztját és ott írsz hozzá kommentet. Pl. ezt a szösszenetemet egy antizsenialista kommentelő megkommentálta világnak csúfjára, demokráciának nagyobb dicsőségére.

 • Charlie

  2009 augusztus 27 at 14:59

  Apropó Vereinigte Staaten von Groß-Österreich. Az amerikaiaknak volt még a II. Világháborút lezárandó egy olyan megoldási javaslata, mely Bajorországból, Ausztriából és Magyarországból csinált volna egyfelől egy dél-német föderatív államot, másfelől a maradék német területekből egy észak-német szintén szövetségi államot.

 • hakohen

  2009 augusztus 27 at 16:21

  @Charlie:

  Csekély értelmű medvebocsként én még csak nem is értem, hogy hogyan lehet a – természetesen – zseniális szösszenetedhez hozzászólni (magyarul jobban tudók számára: kommentelni) a kajmánszigeten vagy hol. Az teljességgel megoldhatatlan, hogy ott is hasonló rendszer működjön, mint itt?

  Az természetes, hogy minden szösszeneted zseniális, sőt mi több, te magad vagy zseniális, pláne ha esztet egy Mindenható (Shadai) tanúsítja.

  Zsenialitásod abban is megnyilvánul, hogy ronggyá beszélted (írtad) Markyt és a blog összes olvasóját. Lám, el is akadtak Marky kommentjei és rá a többiek reflexiói.

  By the way: Ha nem hagyjátok abba, i’ten bizony elmegyek cigány késélező szfárádinak a Teleki téri zsinibe klezmert énekelni, ahol még az apeh számlái sem érnek utól.

  Szóval, kezdjetek egy új bejegyzést (magyarkodók kedvéért: postot). Ugyanis Vona Gábort már kimerítettük ezzel a több, mint félezer hozzászólással (remélem a rendőrség is). És a szoftverem is kimerült, egyre nehezebb kezelni.

 • Charlie

  2009 augusztus 27 at 18:24

  Csekély értelmű medvebocsként én még csak nem is értem, hogy hogyan lehet a – természetesen – zseniális szösszenetedhez hozzászólni (magyarul jobban tudók számára: kommentelni) a kajmánszigeten vagy hol. Az teljességgel megoldhatatlan, hogy ott is hasonló rendszer működjön, mint itt?

  Shaddai a főnök (magyarul: Boss). Boszorkányos ügyességgel alakította ki a kereteket. Ilyenre. Én konzervatív plüsmaciként a Judapest híve lennék. Ez nem olyan pörgős, viszont sokkal kevésbé felületes is. Szóval ezt Shaddaitól köll megtudakolni. Ő a megmondhatója. (Vagy elhallgathatója, én, ugye, amit nem tudok, el sem hallgathatom. Filozófiailag volna lehetetlen, ami a lehetetlenség abszolút foka.)

  Az természetes, hogy minden szösszeneted zseniális, sőt mi több, te magad vagy zseniális, pláne ha esztet egy Mindenható (Shadai) tanúsítja.

  Lassan az APEH-nek föltűnik ez a sok szakállra kent méz, s be fogják vezetni jövőre a személyikultusz-adót. Már látom, nagyon rá fogok fázni anyagilag.

  Szóval, kezdjetek egy új bejegyzést (magyarkodók kedvéért: postot). Ugyanis Vona Gábort már kimerítettük ezzel a több, mint félezer hozzászólással (remélem a rendőrség is). És a szoftverem is kimerült, egyre nehezebb kezelni.

  Igyekszünk, igyekszünk. Most benne vagyok egy konferenciai előadásban, meg egy hosszabb opusban, de ha ezekből kilábaltam, akkor fölteszek egy post-Vona posztot. Im jirce háSém (magyarkodóknak: insálláh).

 • marky

  2009 augusztus 27 at 18:43

  Volt egy válaszom még tegnap Sanyinak a 26/9:19-esre. Melyik része verte ki a biztosítékot, hogy nem jelenik meg?

  A válaszig egy kis olvasnivaló:

  http://vastagbor.blog.hu/2009/08/27/mennenek

 • marky

  2009 augusztus 27 at 19:04

  Már Bede Márton is?

  http://villaminterju.blog.hu/2009/08/27/villaminterju_madonna_amerikai_enekesnovel

 • Charlie

  2009 augusztus 27 at 20:40

  Marky tegnapi írása fönnakadt a spamszűrőn. Itt olvasható.

 • Charlie

  2009 augusztus 27 at 20:45

  Már Bede Márton is?

  Igen, ő is. 38-ban, 44-ben és 49-ben is voltak eleinknek ilyen élményeik. “Már ő is?” Igen, már ő is! Sőt, ő csak igazán!

 • marky

  2009 augusztus 28 at 9:36

  Kedves Charlie!

  Igen, ő is. 38-ban, 44-ben és 49-ben is voltak eleinknek ilyen élményeik. “Már ő is?” Igen, már ő is! Sőt, ő csak igazán!

  Ezt nem igazán értem mire írtad. Elolvastad mi van a link túloldalán?

  Egy friss vezércikk az mno-ról.:

  http://www.mno.hu/portal/659003

  Kiemelem amit különösen lényegesnek és a hozzászólás-láncba ileszkedőnek tartok:

  Az erőszak eszkalációját nem lehet kizárni, sok faluban tovább égnek az őrtüzek, a cigány „gárdák” járőröznek, amelyektől mintha nem féltenék oly nagyon liberálisaink az állam erőszak-monopóliumát. A törökszentmiklósi Molotov-koktélos támadás a fenyegető felirattal – Meghaltok, magyarok! – pedig azt sejteti, hogy egyes cigányok bosszút esküdtek.

  Ne féljünk kimondani, e jelenség sem a semmiből bukkant elő. Az akár gyilkos tettig fajuló magyargyűlölet jelen van a roma társadalomban, ahogy arra az olaszliszkai lincselés bizonyos körülményei is utalnak. Halkan kérdem: vajon ezért semmiféle felelősséget nem viselnek egyes radikális jogvédők, cigány vezetők és balliberális politikusok? Nem kellene most egységesen a cigányság lecsendesítésén, megnyugtatásán fáradozniuk? Ehelyett mintha némelyek éppen a feszültség mesterséges gerjesztésében lennének érdekeltek, mint Rakamazon, ahol nemrég vélhetőleg cigányok ragasztottak ki a cigányokat fenyegető plakátokat, nem gárdisták.

  Irtózatos feszültség halmozódott fel a társadalomban, egyes roma csoportok folyamatos és megtorlatlan, sokak mindennapjait megkeserítő normaszegése szükségképpen hívja elő a cigányellenességet, -gyűlöletet. Főleg akkor, ha a politika a szőnyeg alá söpri vagy egyenesen félrekezeli a problémát, s csak kioktatni, megbélyegezni, lerasszistázni képes a megélhetéséért sok romához hasonlóan keservesen küzdő, javait féltő, s magára hagyva a leegyszerűsítő általánosításokat könnyen elfogadó honpolgárt. S ez a probléma nem szűnt meg az állítólagos halálbrigád elfogásával. A többségi társadalom, meggyőződésem, együtt érez az áldozatokkal, de a cigányság egészére nem tekint áldozatként. S ennek alátámasztására sajnos bőséggel tud történeteket előhúzni.

  A sajátos, neoliberális beütésű, kormányzó magyar baloldal pedig hol a szélsőségek bátorításával vádolja jobboldali ellenzékét, hol kéz a kézben vonulna vele a „fasiszták” ellen. Ez így nem fog menni. A baloldal a probléma része; a büntetőpolitika enyhítése, a társadalmi szakadékok mélyítése, az állam végletes meggyengítése, a kudarcot vallott, de annál költségesebb „integráció” terheli a számláját. És ami fent van, az van lent is: egy ilyen gátlástalan, norma nélküli, magát folyvást végkielégítő, felelőtlen hatalmi elit hamar a maga képére formálja a fél országot.

 • Charlie

  2009 augusztus 28 at 15:45

  Ezt nem igazán értem mire írtad. Elolvastad mi van a link túloldalán?

  El bizony! Arra írtam! S ha nem érted, nncs semmi baj: szabad nem érteni. Érted, Marky? Nincs minden érted…

  A belinkelt Magyar Nemzet-es cikkel kapcsolatban csak egy észrevétel. A szerző — minő véletlen, hogy csodálkozik az olvasó! — romagyilkosságok mögött politikai megrendelést sejt, viszont azt nem tudja elképzelni, hogy a “Meghaltok, magyarok!” feliratot esetleg nem romák, hanem magyarok föstették a falra politikai megrendelésre. Hasonlóképpen: A “cigány gárdák” kapcsán balliberális felelőséget emleget. A Magyar Gárda esetében vajon miért nem veti föl ugyanezt a kérdést? Nem az MG-vel indult az egész? Előtte is járőröztek a romák? Vajon miért ennyire fantáziátlanul szelektív valakinek a fantáziája, ha már úgy képzeli, az újságírás alapvetően fikcionális műfaj? Muszáj az első mondat végére ostobának és hazugnak bizonyulni, ha valaki a Magyar Nemzet-be ír?

  Az újságírás valószínűleg k(l)ie(n)s honunkban az az egyedüli szakma, ahol az alkalmazáskor kizárólag a szakmai kompetencia számít. Ha valaki jó szakmailag, nem alkalmazzák. Már évtizedek óta.

 • marky

  2009 augusztus 30 at 7:03

  Kedves Charlie!

  Nem az MG-vel indult. Az MG volt a válasz, hamár a hivatalos szervek **tak válaszolni. A cigók ugyanis vígan lincseltek már az MG előtt is.

 • Charlie

  2009 augusztus 30 at 9:15

  Kedves Marky,

  az MG előtt nem voltak roma járőrszolgálatok. Ez tény. Az MG provokáció volt. Egyrészt provokálták az újságírást: be is dőltek, ettől kezdve a Jobbik a “ballib” média sztárjává, igen, ki merem mondani, Győzikéjévé avanzsált; másrészt provokálták a demokrácia jogintézményét, aminek a betiltás lett a következménye, s harmadrészt provokálták azokat a kisebbségeket, melyeket a Gárda célkeresztjébe fogtak, főként a cigányságot.

  A cigók ugyanis vígan lincseltek már az MG előtt is.

  Hány lincselésről tudsz?

 • marky

  2009 augusztus 31 at 9:09

  Legalább háromról. Olaszliszka, Zámoly meg a Tisza-tó mellett valamelyik faluban is volt egy, nem sokkal liszka előtt. De azokról hallgatás volt…

 • Charlie

  2009 augusztus 31 at 16:33

  Tíz év alatt három (megnevezhetően kettő) lincselésről, azaz két-három olyan esetről tudsz, amikor romák ember életet követelő csoportos garázdaságot követtek el, s ennek kárvallottjai nem romák voltak. A három eset mégis “vígan” kiváltotta belőled “A romák vígan lincseltek a Magyar Gárda megalakulás előtt” hangzatú mondatot. Nos, én az elmúlt évekből ennél jóval több olyan esetről tudok, amikor nem roma elkövetők halált okozó gondatlan testi sértést követtek el, pl. családtagjaikon. Szerinted leírhatom-e azt a mondatot, hogy a magyarok már az MG megalakulása előtt is vígan ölték a feleségeiket és a gyerekeiket? Mondom, én háromnál jóval több esetről tudok…

  Zámolyhoz egy apró részlet a bírósági anyagból (forrást lásd itt):

  Az eljárás adatai szerint 1999. augusztus 19-én három csákvári fiatal azzal a szándékkal utazott Zámolyra, hogy egy korábbi nézeteltérésüket rendezzék K. Krisztiánnal [akkor zámolyi romák tetlegesen bántalmazták egy barátjukat]. Mivel őt sehol sem találták, elmentek a romák faházaihoz, ahol K. Elemértől próbálták megtudakolni, hol tartózkodik a rokona. Ekkor jelent meg G. László, aki korábban a büntetőper vádlottja volt, ám időközben életét vesztette. G. a fiatalok támadásától tartva felébresztette a többieket. Néhány pillanattal később már csaknem 20 tagú csoport tódult az utcára. Kövekkel és botokkal támadtak a csákváriakra. A későbbi áldozat az ütlegelés következtében eszméletét vesztette és a földre zuhant. Az ájult, földön fekvő férfit tovább ütötték, rugdosták. A kiérkező mentő kórházba szállította a szerencsétlen fiatalembert, ám az életét már nem lehetett megmenteni. A perben felmerült, hogy az esetnek kábítószerrel összefüggő vonatkozásai is lehetnek, ám ezt a feltételezést a bíróság által elrendelt pótnyomozás adatai nem támasztották alá.

  A történetből kiderül, hogy a gyilkosságot elkövető romák maguk is féltek egy őket érő támadástól (hárman keresték K. Krisztiánt, akivel korábbról “nézeteltérésük” volt), a romák tehát megelőző támadásként hajtották végre tettüket, mely ettől persze még bűntett, erkölcsileg pedig galádság, viszont nem áll meg velük szemben sem az a föltételezésed, hogy víg kedéllyel, kvázi örömükben, kedvtelésből tették, amit tettek, hiszen cselekedetükben a félelem is szerepet játszott, “önbíráskodás kísérletére” válaszoltak önbíráskodással, másrészt “valótlanul” állítottad, hogy az MG megalapítása előtt a hatóságok nem adtak választ az elkövetett bűntényre, hiszen mindkét általad konkrétan megnevezett esetben lesújtott az igazságszolgáltatás az elkövetőkre, ha azok az ítélethozatal idején még életben voltak.

 • marky

  2009 szeptember 1 at 8:56

  Háromról tudok, ami halállal végződött (a harmadik azt hiszem Kisköre) + van még amit nem vertek nagy dobra és ami nem végződött halálesettel.

  A történetből kiderül, hogy a romák is féltek? Miért? Mert előzőleg egyikük összevert egy magyart? Hogy oda ne rohanjak. És erre az a cigánymódi, hogy ölni kell? Mit gondolsz meddig élnének Magyarországon cigányok, ha minden magyar nekiesne annak a hozzá legközelebbi cigánynak akitől (amúgy vélhetően jogosan) fél?

  Egyébként ha jól látom egyes értékrendek szerint nácul már Bajnai Gordon is:

  A többségi társadalomnak segítő kezet kell nyújtani a kisebbségeknek, de akik megkapják ezt a segítséget, azoknak az a felelőssége és kötelessége, hogy éljenek is ezzel a lehetőséggel. Három dolgot mindenképp elvárhat a társadalom azoktól, akik ebben a támogatásban részesülnek. Egyfelől be kell tartaniuk az együttélés alapvető normáit, másfelől ha lehetőség nyílik számukra a szegénységből való kilábalásra, a munkára, akkor azzal élniük kell. Akinek pedig nincs ilyen lehetősége, annak még mindig marad egy kötelessége: az, hogy ne örökítse tovább gyermekeire a reménytelenséget.

  http://www.stop.hu/articles/article.php?id=537142

  Persze nyilván nem meggyőződésből mondja, csak tudja, hogy erre van igény.

 • hakohen

  2009 szeptember 1 at 13:07

  Kedves marky!

  Hadd menjek eggyel (kettővel, tízzel?) “magasabb” szintre, és hadd hozzak egy történelmi analógiát (amelynek érvénye, mint minden analógiáé, természetesen korlátozott; ám azért mégis csak figyelembe veendő) az USA-ból, az elmúlt kb. 60 évből. (Ha egyáltalán érdekel, bár nem kötelező.)

  Adva volt a Ku-Klux-Klan, amelynek tagjai fehér csuklyában meneteltek, kereszteket égettek és négereket (akkor még nem volt píszí, ezért magyarul így hívták őket) lincseltek, vertek, kergettek ki nyilvános helyekről stb.

  Később adva volt a Black Power (Fekete Hatalom), amely négerek mozgalma volt a hatalom megragadása, valamint a fehérek gyilkolászása és visszaszorítása érdekében. (Részleteket egyik mozgalomról sem ismerek, de utána lehet nézni. Azért a végtelenül tömör leírásom sokban nem tér el a valóságtól.)

  Közben véget ért a borzalmas XX. század, és elkezdődött a (nem tudhatjuk, nem-e borzalmasabb) XXI. század. És az output:

  Ez év januárjától az USA demokratikusan és meglehetős szavazati fölénnyel megválasztott elnöke Barack Obama, a maga fekete bőrével és keresztény, muszlim, zsidó felmenőkkel. A Ku-klux-klant és a Black Powert pedig minden ünnepélyesség nélkül már régen átadták a jótékony feledésnek.

  Ami közben történt a több, mint 60 év alatt, azt bárki megtudhatja történelemkönyvekből, filmekből, fikciós és nem-fikciós irodalomból, sajtóból stb. Persze, csak ha érdekli. Ha nem, hát nem.

  Na szóval, én akkor térek vissza erre a posztra, hogy elolvassam újabb kommentjeidet, ha majd a demokratikusan megválasztott magyar miniszterelnök legalább barna bőrű (cigány), netán fekete lesz, esetleg keresztény, muszlim, zsidó felmenőkkel. (Amikor már sem magyargárdák, sem romagárdák nem menetelgetnek.)

  Mintha halványan hallanám Charlie hangját, miszerint ez újabb ezer év lesz, és addigra ő is megírja száztizenötödik opuszát.

  Na hát ha ezer, akkor ezer. Nem ráérünk? Szóval, viszlát ezer év múlva.

  Shadai és drflash áldjon téged!

 • Gabriel

  2009 szeptember 1 at 17:03

  hakohen,
  a fenti viziód akkor válik majd valóra, amikor a demokratikus választási procedúra után a római pápa fekete zsidónő lesz…

 • marky

  2009 szeptember 2 at 7:44

  hakohen!

  Nagyon nem egy ügy a kettő. A négereket anno akaratuk ellenére hurcolták amerikáéba rabszolgának, ki voltak tiltva számos iskolából és ne mtömték őket állami segélyekkel.

  Na szóval, én akkor térek vissza erre a posztra, hogy elolvassam újabb kommentjeidet, ha majd a demokratikusan megválasztott magyar miniszterelnök legalább barna bőrű (cigány), netán fekete lesz, esetleg keresztény, muszlim, zsidó felmenőkkel.

  Gondolom, hogy ez a kis megjegyzésed nem több egy gyenge provokációnál, mert az a miniszterelnök minden lenne, csak nem magyar, és az az ország is minden lenne, csak nem Magyarország. Viszont ha mégis kialakulna a felvázolt helyzet, előtte vélhetően alakulna néhány, a Magyarok Nyilainál komolyabban vehető szabadságharcos társaság.

  (Azt most hagyjuk, hogy a gyűlöletkeltésért/ország kettéosztásért természetesen egy cseppet sem felelő ballib suttogó propagandája szerint Orbán/Orsós Viktor cigány, a felesége pedig zsidó).

  A végére zökkenjünk vissza a valóságba, egy belföldi színes és külföldi hírnyalánkságok:

  http://portal.c-press.hu/200909015543/belfold/a-balatonba-fulladt-penz-kolompar-orban-es-tarsai-megmenekulnek.html

  http://hajekcsaba.blog.hu/2009/09/01/a_balatonba_fulladt_penz_1

  How Gypsy gangs use child thieves
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/8226580.stm

  Meet the gipsy family terrorising an entire street
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1206652/The-1m-neighbours-hell-Meet-gipsy-family-terrorising-peaceful-street.html

  Szóval ennyit arról, hogy a rasszista magyarok miatt olyanok a cigányok amilyenek…

 • marky

  2009 szeptember 2 at 11:04

  Megint fönnakadtam a spamszűrőn. Mi a kerülendő kifejezés?

 • Charlie

  2009 szeptember 2 at 12:19

  Mert előzőleg egyikük összevert egy magyart? Hogy oda ne rohanjak. És erre az a cigánymódi, hogy ölni kell?

  Ezt senki sem állította. El is ítélték őket. Pusztán megjegyeztem, hogy a) hazudsz, amikor azt mondod, hogy a magyar igazságszolgáltatás futni hagyja a roma bűnelkövetőket, b) ha egy magyar harmadmagában leszámolni megy egy romatelepre és megverik, akkor legalább azt lássa be végtelen nagy eszével, hogy jobban tette volna, ha rábízza az igazságszolgáltatást arra, akinek ez a dolga. Itt ugyanis az egyik önbíráskodó halálra vert egy másik önbíráskodót. Neked azért fáj a dolog, mert a halott önbíráskodó nem roma, ha fordítva történt volna, valószínűleg szemérmesen hallgattál volna az ügyről. Nekem, mert demokrata vagyok, mindkét eshetőség fáj, mint értelmiséginek, pedig fáj az a sötétség és elmaradottság, végtelen provincializmus, mely az ilyen esetekből süt. Ha megengeded, hogy parodizáljalak, akkor az ilyen dedós konfliktuskezeléseket nyugodtan nevezhetjük „magyar módinak”, mert jól jellemzi ennek az országnak a jelenlegi mentális közállapotát.

  Mit gondolsz meddig élnének Magyarországon cigányok, ha minden magyar nekiesne annak a hozzá legközelebbi cigánynak akitől (amúgy vélhetően jogosan) fél?

  Ez olyan hatásvadász, de egyszersmind végtelenül ostoba kérdés is, hogy engedelmeddel nem követném el azt a hibát, hogy megválaszolom.

  Ajánlom figyelmedbe viszont az egyik online újság mai cikkét.

 • marky

  2009 szeptember 2 at 15:55

  Szia Charlie!

  Olvastam a cikket. Sajnos nem említi a kamurokkantak tömegét, és az is csak mérsékelten hangúlyos, hogy a szaporaságuk miatt rengeteg csp és egyéb megy oda. Kétégtelen, hogy ezeket nem a cigánysásuk miatt kapják, de ettől függetlenül ők talán a legfőbb igénybevevői ezeknek a juttatásoknak.

  + a hakohen-nek írott válaszomnál ott van egy ilyen

  ” Your comment is awaiting moderation. “

 • Charlie

  2009 szeptember 2 at 22:31

  Olvastam a cikket. Sajnos nem említi a kamurokkantak tömegét, és az is csak mérsékelten hangsúlyos, hogy a szaporaságuk miatt rengeteg csp és egyéb megy oda.

  A magyar lakossággal kapcsolatban sem említi a hamis rokkantnyugdíjasok magas számát. Sajnos. Tovább parodizállak, jó? A cikk azt sem említi, hogy az élősködő magyaroknak is sok családi pótlék megy. Szerencsére az ő szaporaságuk csökken. Így egyre kevesebb pénz folyik el a reprodukciójuk finanszírozására az adófizetők (lassan többségük szingli) pénzén.

  Kétségtelen, hogy ezeket nem a cigánysásuk miatt kapják, de ettől függetlenül ők talán a legfőbb igénybevevői ezeknek a juttatásoknak.

  Kétségtelen, hogy a költségvetésileg finanszírozott hallgatói helyek többségét nem romák kapják. Nyilván nem a nem cigányságukért, de ettől függetlenül ők talán a legfőbb igénybevevői ezeknek a juttatásoknak (ezer fujj, és tízezer jaj).

 • marky

  2009 szeptember 3 at 10:40

  http://www.szon.hu/hirek/Szabolcs-Szatmar-Bereg/cikk/szandekosan-teszik-fogyatekossa-gyerekeiket-szabolcsban/cn/news-20090130-10502216

  kapcsolódó:

  http://www.indavideo.hu/video/Molnar_Oszkar_edelenyi_polgarmester_a_ciganykerdesrol

  A Zámolyaik pedig a bírósági eljárás előtt kicsit elmenekültek Strassburgba jelentős hazai “értelmiségi” háttérrel, és közben jól lejáratták az országot a közös hazugságkampányukkal. Ha jól rémlik, a vezetőjük is sittre került, talán futtatásért (nem az atlétikára gondoltam).

  Íme a díszes értelmiségi társaság névsora, akik Magyarország lejáratása árán is kiálltak a zámolyi bűnözőkért:

  Ascher Tamás fôrendezô
  Bársony János kisebbségkutató
  Bíró András alternatív Nobel-díjas
  Daróczi Ágnes újságíró
  Eörsi István író, Esterházy Péter író
  Faludy György író
  Ferge Zsuzsa szociológus, egyetemi tanár, az MTA és az Európai Akadémia tagja
  Fischer Ádám, a Manheini Opera művészeti igazgatója
  Fridli Judit, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivôje
  Furmann Imre ügyvéd, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédô Iroda igazgatója
  Gombár Csaba társadalomkutató
  Grünwalsky Ferenc filmrendezô, operatôr
  Halmai Gábor alkotmányjogász, egyetemi tanár
  Havas Gábor szociológus
  Hegedűs B. András közgazdász, szociológus
  Hell István újságíró
  Horváth Aladár a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke
  Jancsó Miklós filmrendezô
  Kemény István szociológus
  Kende János operatôr
  Kende Péter politológus, a CNRS volt kutatási igazgatója, az MTA tagja
  Kenedi János kritikus
  Kertesi Gábor közgazdász, egyetemi tanár
  Kis János filozófus, egyetemi tanár, Közép-európai Egyetem,
  Kóczé Angéla az emberi jogi oktatási program igazgatója, European Roma Rights Center, Budapest
  Konrád György író
  Kôszeg Ferenc a Magyar Helsinki Bizottság elnöke
  Lengyel László közgazdász, politológus
  Ludassy Mária eszmetörténész, egyetemi tanár
  Nádas Péter író
  Nagy Boldizsár nemzetközi jogász, egyetemi oktató (ELTE, Közép-európai Egyetem)
  Orsós Éva a Mediátor Alapítvány igazgatója, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal volt elnöke
  Szikinger István ügyvéd
  Tamás Gáspár Miklós filozófus
  Ungváry Rudolf író
  Vásárhelyi Miklós sajtótörténész

  forrás:
  http://www.geocities.com/hfkhunsor/hunsor/csapotudositasai/zamolyiromak.htm

  valamint:
  http://www.romapage.hu/hirek/hircentrum/article/74435/

  Egyébként az általam nem túl nagyra becsült Debreczeni József is írt pár figyelemre méltó írást a témában. Gondolom amikor megjelent, te is olvastad, mivel nagy port kavart:

  Fejek a homokban:
  http://www.nol.hu/archivum/archiv-477395

  Nyíltan és őszintén:
  http://www.nol.hu/archivum/archiv-480732

  Kétségtelen, hogy a költségvetésileg finanszírozott hallgatói helyek többségét nem romák kapják. Nyilván nem a nem cigányságukért, de ettől függetlenül ők talán a legfőbb igénybevevői ezeknek a juttatásoknak (ezer fujj, és tízezer jaj).

  Igen. És ők talán tenni is fognak a jövőben az országért, nem csa ka s*üket vakarják egész nep egy kis teszkóból lopással, erdőirtással és magyarveréssel szinesítve. Pl. megteremtik azt az adóbevételt, amiből rosszabb esetben a nem dolgozók segílyeit fizetik, jobb esetben pedig azt, amiből egy nemzeti kormány új börtönöket építhet, esetleg közel-keleti mintára egy jó magas fallal kerítheti körbe őket…

 • marky

  2009 szeptember 3 at 10:52

  Basszus, minden hsz-e m fennakad a spamszűrőn? Mi a trükk?

  Addig is:

  http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kek-hirek-bulvar/40-kommandos-vetett-veget-a-romak-bulijanak-254849

  Kíváncsi vagyok, hogy amerikában mi lenne az eljárás, ha ilyen szinten fenyegetné meg valaki a rend őreit.

 • Charlie

  2009 szeptember 3 at 21:54

  Marky,

  te elszántan ferdítesz! A zámolyi menekültek közt voltak vélt bűnelkövetők is. A kiállók nem a bűnelkövetők mellett álltak ki, hanem azok mellett, akik éveken keresztül éltek lehetetlen körülmények közt, s akiket magukra hagytak a problémájukkal,s más kiutat nem láttak, mint a menekülést. (Amúgy a listán szereplők közt nem egy többet tett Magyarország nemzetközi hírnevéért egy-egy írásával, vagy művével, mint Te fog egész életeddel.)

  Ha csak ferdíteni tudsz, esetleg tanúsíthatnál önmérsékletet. Oly sok olyan fórum van, ahol az ilyesmiért hálásak az elvtársak, nem kell gondolkodni, elég sarkosan és szimplifikálva véleményezni.

  Kíváncsi vagyok, hogy amerikában mi lenne az eljárás, ha ilyen szinten fenyegetné meg valaki a rend őreit.

  Milyen szinten? Ha azt mondaná egy ötven fős latinamerikai csoport, hogy reggelig bömbölteti a magnóját és csakazért is szambázik? Félő, lekapcsoltatnák vele. Az sem segítene, ha nem latinamerikai volnának, hanem kalapos ír bevándorlók leszármazottjai, s country-zenére hangoskodnának. Tán meg is bírságolnák, esetleg be is vinnék őket, ha ellenállnának. A magyar hatóság is valami hasonlót tett. (Érdekes, hogy a társadalomra fokozottan veszélyes magatartásnak tartod, a belvárosban hangosan házassági évfordulót ünneplő romákat, de csöppet sem zavar, ha focirajongok a rendőrséggel is utcai harcba keveredve milliós kárt hagy maga után a fővárosban. Nem vagy Te egy picinykét sem egyoldalú, mondd?)

 • Askeladden

  2009 szeptember 4 at 8:16

  Nem unjátok még? 🙁

 • Charlie

  2009 szeptember 4 at 11:17

  De. És te?

 • Askeladden

  2009 szeptember 4 at 12:22

  Természetesen én is rémesen.
  A cigányellenesek egyes válalhatatlan jelenségből általánosítanak, a hobbi cigányvédők meg általános emberszeretetüket terjesztik ki olyanokra akikre talán nem biztosan kellene. Így tök elbeszélnek egymás mellett.
  Mindkét félnek részigazságai vannak, talán a saját nézőpontjaikból igaznak is tűnnek, de én nem tartozom egyik táborba se.
  Benézek ide a JP-re és mindig jobbat várok, mint azt, amit itt csináltok. 🙁

 • tet

  2009 szeptember 4 at 12:36

  “Benézek ide a JP-re és mindig jobbat várok, mint azt, amit itt csináltok. :-(”

  Ez a legnagyobb bajunk. Nem tudunk megfelelni az elvárásoknak. A filoszemitáknak elvárásaihoz nem vagyunk elég jók, az antiszemiták előítéleteihez meg nem vagyunk elég rosszak.

  Középszerűek vagyunk, mint mindenki.

 • Askeladden

  2009 szeptember 4 at 12:44

  Jaj! Nem akarom elvenni senki kedvét! (vagyis a agyatlan cigány témát erőltetőkét azért igen). Nagyon is jó, sehol máshol nem olvasható témák voltak itt a JP-n. Ez a középszer máshogy középszer, mint a többi középszer!
  Hajrá JP!

  (Az én filoszemitizmusom meg nem jár automatikusan filoromanizmussal, pedig kéne?)

 • shadai

  2009 szeptember 4 at 23:45

  én bezáratnám ezt a topikot, mint toroczkai a buzikat. csak filoreman(t)izmusom nem engedi.

 • aritus

  2009 szeptember 5 at 8:22

  Ne zárasd be, mert akkor már csak a kajmánsziget marad, ahol beszélgetni nem igazán lehet. Vagy zárasd be, de csak akkor, ha vki (Charlie igérgeti folyton!) indít egy új topikot. Azonkívül én nekem kifejezetten jó olvasni, ahogy Charlie okosan, szeliden, de kérlelhetetlenül:)) vitatkozik az elvakult gondolatokkal.

 • aritus

  2009 szeptember 5 at 8:23

  A lánclevél zseniális!:)) Ezt tényleg valaki komolyan írta?! Vagy a te huncut kajmánkodásod Shadai?

 • sanyi

  2009 szeptember 5 at 17:38

  milyen lánclevél? le vagyok maradva! hm hm hm tudni akarok mindenről! 🙂

 • aritus

  2009 szeptember 5 at 19:50

  Most megnéztem mit ír az index. Ez is egy narratíva:)). Pl, amikor az Oktogonnál voltunk, azt láttuk, hogy az összes sajtómunkás egymás lábát taposva rohant a körút felé, biztos fülest kaptak, hogy ott van néhány agyament, és üvöltözik. Ha az indexet olvasod, azt hiszed, hogy az “ellentüntetők” ( miért is így nevezzük a trollokat?!) voltak a karmesterek. Pedig nem. Csak az nem hír. Itt, most, Magyarországon.

 • aritus

  2009 szeptember 5 at 19:52

  Most nemtom, hogy amit az előbb írtam, megérkezik-e a Judapestre? Remélem igen.

 • aritus

  2009 szeptember 5 at 20:26

  Most akkor mégegyszer:
  Sanyi, nézd a kajmánt.
  Morzében, hogy mi volt a buzi-e vagy-on. Majdnem elkéstünk(rendőrség aszonta, hogy du. 2 után már nem lehet csatlakozni), nagy rohanás, egymás hibáztatása (miattad késünk el stb.), de végül még beengedtek. Tágabb ketrecben, mint tavaly, jól elvoltunk, béke, nyugalom, szar techno zene, de összeségében tényleg jó volt a hangulat. Egyrészt persze szar volt, hogy légüres térben, bezárt “vendéglátóipati egységek” között mentünk, másrészt jó volt, hogy nem volt az a feneketlen gyűlölet, agresszió, mint tavaly. Mikor a végére értünk Erzsébet tér), ott volt egy dezsavü, mindenhol rendőrkordon, bezártság, a 49-es végállomásnál a nemtom mennyi troll üvöltötte, hogy mocskos buzik, vagy vmi hasonlót. De tényleg szánalmas volt, kiknek kiabáltak, miért kiabáltak? Már vége volt, a buzi-e agyok szétszéledtek (volna, ha a rendőrök engedték volna). Aztán csak találtunk egy egérutat, és a Kőleves kerthelyiségében ellazultunk:)). És ennyi.

 • aritus

  2009 szeptember 5 at 20:28

  Shadai ma nem láttalak. Érdekelne, hogy miért? Mi változott tavaly óta, ebben a témában?

 • hakohen

  2009 szeptember 8 at 13:53

  @ Askeladden, @ tet

  Már korábban bátorkodtam javasolni shadainak és Charlienak, hogy haggyák esztet abba (nem ABBA!), indícssanak új posztot. Má csak azér is, mer hun (nem kun) vagyunk a jó öreg vonagábortó és az ő állítólagos sidóságátó…

  Na télleg elég. Mácsak azér is, mer a gépem memóriája egyre kevésbé hallandó engedelmeskennyi.

  I’ten vélletek!

 • marky

  2009 szeptember 10 at 7:59

  +1

  Olaszliszka Pesterzsébeten

  Halálra rúgták a feltehetően cigány elkövetők a középkorú férfit.

  Miután arra kért két garázdát, hogy hagyják abba annak a vevőnek az ütlegelését, aki azért mert szólni, mert az eladóval kötözködtek- mivel nem kaptak olyan bort amit szerettek volna.
  Az 53 éves férfi arra kérte a két garázdát, hogy hagyják abba a vevő ütlegelését, mire szó nélkül fejberúgták, majd még hússzor megismételték (20). Az áldozatnak a fejét érték a rugások. Az esetet számos szemtanú látta, de senki nem sietett az áldozat védelmére.
  A tanúk elmondása alapján az elkövetők biztos, hogy romák voltak, az egyik gyilkos vezetékneve Sztojka……
  A középkorú férfi szombaton hajnalban hunyt el.

  Magyar Nemzet

 • marky

  2009 szeptember 10 at 8:27

  Az előbbihez tartozó lánclevélként is terjesztett írás:

  Tisztelt Szerkesztőség!

  Sajnos a nevem nem valós, de ez csupán elővigyázatosság részemről, nem pedig spamként vagy támadójaként szeretnék fellépni az oldalnak.

  A problémám a következő, remélhetőleg megfelelő hírértékkel bír az oldalon való megjelenéshez.

  Tegnapelőtt, azaz szeptember 4-én, délután 6 órakor, Budapesten a XX. kerületben az egyik gyerekkori barátom édesapja, M. László, elindult a közértbe venni egy doboz cigarettát ami tragédiába torkollott.

  52 éves középkorú férfiról beszélünk, aki az élete nagy részét munkával töltötte szegényes életmódban dolgozott, napról napra élt, 1 kezén meg tudná számolni hányszor volt betegszabadságon életében, a munkahelyén rendesen végezte a dolgát. A héten szabadságra küldték, ugyanis az mindenkinek jár. Bár ne tették volna…

  Reggelente mindig kávét iszik, ami mellé elszívja a cigarettát, majd otthon tölti napját, élvezi a pihenést, már ami kijut neki, szegényes léte révén, nem luxusban csupán újságolvasással, esetleg ház körüli munkálatokkal… Délután, mint már említettem, elindult a közértbe, mivel a cigarettája fogyóban volt gondolta megveszi, másnap reggel ne kelljen egyből azzal kezdeni a napot hogy boltba menjen. Elindult tehát a legközelebbi kis abc-be, amely csupán 2 percre volt az otthonától, igazolványok nélkül, kiszámolt pénzzel s egy kulccsal zsebében.

  Mikor odaért, a közértben a kiszolgáló hölgybe 2 cigány férfi kötött bele, kevesellve a borválasztékot illetve ittasan kötözködve. László egy kifejezetten csendes ember volt, még csak nem is volt nagydarab, nyugodt, mindig jókedvű volt. Mégsem bírhatta szó nélkül hogy 2 cigány kötözködik egy fiatal nővel, így szólt hogy ne piszkálják már őt. Ennyi volt az összes “bűne”, ezután kapott egy nagy maflást az arcába, utána földre került és a két cigány holtra rugdosta. Fényes nappal, nyílt utcán egy közért előtt!

  Senki nem segített neki, senki nem tett semmit…

  A közértesnő szólt a családnak hogy az apát, férjet elvitte a mentő mert megverték. Ekkor még csak annyit tudtak hogy verés történt, de nem azt hogy gyalázat. Bementek a kórházba és az orvos közölte hogy László kómában van és már nem fogja kinyitni a szemét. Agya több helyen bevérzett agysejtjei pusztultak és már az alapvető ellátásra nem képes a szervezete. Másnap estére a szíve is leállt.

  Az orvosi vizsgálat után kiderült hogy a 2 cigány csak a fejét rúgta szét szegénynek és a teste már pontján nem volt nyoma sérülésnek. Ez egy kivégzés volt, ok nélkül.

  A tettesek természetesen elhajtottak, a kocsit gyorsan leparkolták, elmenekültek. Kamerák rögzítették az esetet, a nyomozás “elindult”. Tudják kik tették, többszörösen körözött bűnözők, mégsem tesznek semmit…

  Hát a k*** a***, cigányok és fajvédőik…

  Megjegyzés: csillagozás tőlem

 • sanyi

  2009 szeptember 10 at 11:16

  Marky! Mit akarsz tőlünk hallani? Ez itt egy éppen hogy meg nem szünt zsidó kulturális honlap… Vágod? Már ezerszer átrágtátok Charlieval, meg a többiekkel ezt a történetet. Elmondtuk a véleményünket. Egy éve az egyik alkoholista törzsvásárlóm megölte a bátyját csak úgy, mert összevesztek valamin. Nem voltak cigányok. Van még ilyen sztorim ezer. Neked is. Úgyis megvan a véleményed amin egy milimétert sem engedsz. Én úgy gondolom hogy Te gyűlölni akarsz, és Magyarország összes bajaként a cigányokat teszed felelőssé. Én személy szerint nem vagyok hajlandó általánosítani. Gondolj amit akarsz és Csinálj amit akarsz, lelked rajta.

 • marky

  2009 szeptember 10 at 13:22

  Nem az egész holnapot szórom tele, hanem a Vona G-s cikket. És leginkább azért, mert elég sok liberális maszlagot olvastam itteni kommentelőktől ebben a témában, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal, hanem tipikusan olyan emberek hozzáállását tükrözi, akik az életben nem találkoztak a problémával, de olvastak róla egy jó könyvet xy szociomókustól, és jódolgukban úgy gondolják, hogy akkor most álljuk azok mellé, akik látszólag elesettek és védtelenek, miközben a helyzet az, hogy pont fordított a helyzet. Sajnos ez a hozzáállás eléggé jellemző értelmiségi körökben, és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy idáig fajuljon a helyzet. Valószínűleg a Jobbi ksem létezne, ha nem az a fajta liberális/szocialista,hozzáállás lett volna az irányadó ezen a területen, ami végülis volt.

  Egyébként ez az elvileg már inaktív/pihentetett blog vallási és kultúrális témák mellett közéleti dolgokról is bőven ír(t), nem véletlenül találkoztam gondolom a blog nevével a Reakció vagy a Konzervatórium blogok kommentjei közt.

 • Széles

  2009 szeptember 10 at 14:10

  Kedves Marky
  Amit tettek nyílvánvaló gaztett amely súlyos büntetést érdemel, de sajnos ma itt M.O.-on rengeteg ilyen borzalmas eset fordul elő, de nem a mi feladatunk itélni hanem az égi bíronak.
  Igaza van Sanyinak a düh és az embertelenség nem etnikum függő hanem elítélendő.Mindazonáltal ez egy zsidó kultúrális blog, ahol nem dühvel,sérelmekkel,antiszemitizmussal foglalkozunk hanem a zsidóság szépségéről.
  Ne fegyverrel, hanem Isten szellemével!

 • Charlie

  2009 szeptember 10 at 15:08

  Kedves Marky,

  mivel ezerszer elmondtad már szimplifikáló gondolatmenetedet, észérvekre pedig nem észérvekkel, hanem újabb újságcikk-értesülésekkel válaszolsz, sőt újabban káromkodol is, s ha jól értem, még halott édesanyámra is meglehetősen dehonesztáló kijelentést teszel, a vitát ezen a ponton érdemi válasz nélkül berekesztem. (A “vita” berekedt már voltaképpen magától is. Te rekedtre kiabáltad magad. Én meg az ellenszélben fáztam föl egy kissé.)

Az online kaszinózás világa sokaknak elrettentő lehet. A rengetek lehetőség átfésülése mellett a játszani vágyónak még a regisztrációra is ügyelnie kell, hogy a legkedvezőbb opciót válassza. Az Online Kaszinó Játékok azonban minderre megoldással szolgál. Oldalunk átveszio a keresés zömét, és önnek mindössze annyi dolga van, hogy részletes adatgyűjtésünk elolvasása után kiválassza a tökéletes kaszinót. A portálon az összes jelentős fogadóirodát megtalálhatja értékelésekkel és leírásokkal, így az 1xbet vagy a Gslot bónuszairól sem marad le. Megtalálhatja az igényeit kielégítő platformokat, valamint a legkedvezőbb fizetési opciókat, legyen az akár kriptovalutával történő vagy PayPallal való fizetés. Amennyiben kenó lottót vagy online rulettet keres, abban is segítünk: Megmutatjuk, mely kaszinókban találhatja meg kedvenc szerencse- és kártyajátékait. Természetesen a nyerőgépek sem maradhatnak el. Noha minden kaszinóban temérdek slotot találhat, ha egy specifikus játékot keres, útbaigazítjuk. Új játékosoknak a játékok szabályait is elmagyarázzuk, így például a Fire Joker online nyerőgép leírása segítségével belevághatnak a szerencse keresésébe.