Ez mi ez?

Zsidó popkulturális blog vagyunk. 2004 óta.

karl luegerJudapest? WTF?
A judapest szó Karl Lueger-tõl ered, Bécs századfordulós polgármesterétõl: Karl ezt a kifejezést antiszemita (és mellesleg “antimagyar”) éllel használta. A korabeli hazai élclapok hamar átvették ezt a toposzt és gyakorlatilag máig az antiszemita közbeszéd egyik kifejezése maradt a judapestezés.

Mi azonban szemantikai harcot hirdettünk. Visszavesszük ezt a kifejezést és pozitív tartalmakkal fogjuk megtölteni.

Budapest és a zsidók kapcsolatáról egyébként osztjuk Ady Endre vizióját:

De igaz ugye, hogy közénk, senkik, még egyformák között is százfélék közé, elvegyült egymillió zsidó. Hogy e zsidók megcsinálták nekünk Budapestet, s mindazt, ami talán – talán? biztosan – nincs is, de távolról, európaian mutatós? (Korrobori, 1917.)

Mi Judapest?
Judapest kreatív energia, (ön)reflexió, pozitív látásmód, inspiráció.
Zsidó identitás és kultúra a XXI. századra.

Nem elég? Még egy kis ars poetica: Judapest-Schmudapest

Kik írják?
A blogot többen írják: minden bejegyzésnél szerepel a bejegyzõ blogger neve is.

Független média?
Igen, a judapest 100% független és erre büszkék is vagyunk. Nem áll mögöttünk egy szervezet sem és egy szervezettõl sem kapunk (vagy kérünk) támogatást. Minden fejlesztést teljesen a saját pénzünkbõl végzünk (tárhely, domain, programozás, design, stb). Civil kurázsi, oh yeah.

Mi is az a blog?
Mi megmondjuk, ti olvassátok – de bele is szólhattok. A HVG a Goldenblog kapcsán egészen jól összefoglalta a témát, úgyhogy többet errõl most nem mondunk. De mégis: Pollner is jól összefoglalta.

Miért nem mûködik a judapest.com és judapest.hu cím?

A mi elérhetõségünk a judapest.org. A másik kettõ cím nem a miénk, azt más jegyezte be – még elõttünk (nem, nem Karl Lueger).

Kicsoda “Macesz bácsi”?
Macesz bácsi a judapest.org antiszemita kabalafigurája. Idõnként feltûnik és sommás véleményeivel megtestesíti az összes kitiltott antiszemita kommentezõt.

Macesz Bácsi - FAQ YOU!

 

 

 

 

 

 

 

A legkedvezőbb bónuszok és megfelelő online bukmékerek keresgélésének vége! Az Online Kaszinó Játékok minden szerencsejáték kedvelőnek segít megtalálni a tökéletes kaszinót igényeinek megfelelően. Felületünk segítségével a legjobb online Ultra Hot slot játékélményt élheti át a legnevesebb internetes platformokon. Leírásaink és bemutatóink feltárják a legnagyobb nyereményeket, így olyan kaszinók, mint a Gaminator bónuszaira csaphat le. A kártyajátékosoknak képernyőkön keresztül visszük el az autentikus érzetet, így az online 5 lapos póker is maradéktalan szórakozást nyújt pár perc keresés után. A szerencsét hajszolóknak mindössze annyi dolga van, hogy szakszerű véleményezéseink és mindenre kitérő bónuszaink leirása után eldöntik, mely kaszinók a legoptimálisabbak, és máris indulhat a játszma. A szórakozás mellett az anyagiak sem maradhatnak el, de az Online Kaszinó Játékok erre is kitér. A kedvező bónuszok és profi kivesézések mellett megmutatjuk, mely kaszinókban tud Ecopayzzel, Netellerrel, vagy Skrillel fizetni. Online szerencsejátékozni elsőre elrettentő lehet, de portálunk segítségével gyerekjáték lesz megtalálni a tökéletes kaszinót.